16. rujna

Međunarodni dan zaštite ozonskoga sloja, pod sloganom '32 godine obnove'

16.09.2019 u 15:40

Bionic
Reading

Ovogodišnji Međunarodni dan zaštite ozonskoga sloja, 16. rujna, obilježava se pod sloganom '32 godine obnove', čime se želi istaknuti veliki uspjeh koji je postignut u njegovoj zaštiti, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Republika Hrvatska, zajedno s ostalim potpisnicama Montrealskog protokola, aktivno sudjeluje u podizanju svijesti javnosti o značaju ozonskog sloja za život na Zemlji i važnosti ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj.

Ozonski sloj je zbog fizikalno- kemijskih procesa izuzetno važan jer znatno smanjuje količinu štetnog ultraljubičastog zračenja koja prodire do površine Zemlje i na taj način štiti živa bića. Stručnjaci predviđaju da će do potpune uspostave prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja doći oko 2050., ističu u ministarstvu.

U povodu Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u partnerstvu s Rakuten Viberom, jednom od vodećih svjetskih platformi za razmjenu poruka, kreiralo 18 besplatnih ekskluzivnih 'stickera' koji prikazuju superjunake Ozonka i Ozončicu. U kampanji će djeci i mladima na zabavan način približiti izuzetno važnu temu zaštite ozonskog sloja.

'Veseli me što smo kreirali 'stickere' posvećene zaštiti prirode i okoliša te što smo prva državna institucija u Hrvatskoj koja je uspostavila suradnju s Viberom. Ova je kampanja jedna u nizu aktivnosti po pitanju prilagodbe klimatskim promjenama, a što je top tema ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu', rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te pozvao građane da preuzimanjem stickera podrže ovu kampanju.