kršenje daytona

Dodikov pulen završio pod američkim sankcijama zbog posla s Hrvatskom

16.11.2023 u 21:12

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije još trojici bliskih suradnika lidera bosanskih Srba Milorada Dodika koje smatraju odgovornima za jačanje ruskog utjecaja, korupciju i ugrožavanje provedbe Daytona, potvrdili su u četvrtak iz veleposlanstva SAD-a u BiH. Jedan od njih Petar Đokić završio je pod sankcijama SAD-a zbog posla s Hrvatskom

Petar Đokić trenutno obnaša dužnost ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini. Đokić je 2017. godine s tadašnjim hrvatskim ministrom zaštite okoliša i energetike potpisao ugovor o izgradnji plinovoda iz Hrvatske do rafinerije Bosanski Brod, koja je u vlasništvu ruske kompanije. Kako navodi američko ministarstvo financija sklapanje takvog sporazuma prijetnja je provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma. Istaknuli su da se sankcioniranjem Đokića šalje se jasan signal da SAD neće tolerirati protudejtonsko ponašanje.

Naime, u listopadu 2017 godine Ćorić i Đokić su u prostorijama Rafinerije nafte Brod u Brodu u Bosni i Hercegovini potpisali Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije nafte Brod. Cilj sporazuma je bio da je rafinerija u Bosanskom Brodu koja je u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft što prije modernizira kako bi se poboljšala kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu.

Građani Slavnskog Broda prije toga su održali niz prosvjeda u kojima su upozoravali na zagađenje zraka za koje su krivili upravo rafineriju s druge strane Save u drugoj državi - Bosni i Hercegovini.

Vlada Hrvatske je tada prihvatila nacrt Protokola o spajanju Rafinerije nafte Bosanski brod na plinsku mrežu Hrvatske, čime bi za godinu dana rafinerija kao pogonsko gorivo trebala koristiti plin iz Hrvatske, kako bi se riješio problem zagađenja Slavonskog Broda, izazvanog i spaljivanjem teškog mazuta i nafte u rafineriji.

Negodovalo je tada i Sarajevo. Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić unaprijed je upozorio da su protokol o suradnji potpisali država susjed i bosanskohercegovački entitet što je suprotno međunarodnim normama.

Đokićeva Socijalistička partija rekla je u priopćenju da su sankcije 'najveći udar' na sporazume kojima je okončan rat u Bosni 1992-95. 'i na buduću suradnju i dijalog' u zemlji.