AKCIJA INDEKS

Među 23 optuženih i Deša Mlikotin Tomić

02.01.2009 u 11:40

Bionic
Reading

Devetero profesora zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, među kojima i bivša predsjednica saborskog Povjerenstva o sukobu interesa Deša Mlikotin Tomić, te još 14 osoba optuženo je zbog korupcije, odnosno za primanje i davanje mita u tzv. slučaju Indeks

Uz devetero profesora USKOK je danas pred zagrebačkim Županijskim sudom optužio vanjskog suradnika, asistenta i voditeljicu referade, trojicu posrednika i osmero studenata.

Riječ je o drugoj optužnici u slučaju Indeks. Prva je podignuta prije mjesec dana protiv 16 osoba optuženih za primanje i davanje mita, odnosno kupovinu upisa na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti

Novom optužnicom 23 osobe se tereti za više kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, davanja i primanja mita, protuzakonitog posredovanja i poticanja na protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na ovjerovljavanje neistinitog sadržaja, objavio je USKOK na svojim internetskim stranicama.

Optužnica za korupciju na Ekonomskom fakultetu podignuta je nakon više od tri mjeseca istrage tijekom koje su već donesene i četiri presude.

U obavijesti USKOK-a ne navodi se što se stavlja na teret profesorici trgovačkog prava Dešu Mlikotin Tomić, koja je nakon izbijanja afere dala ostavku na mjesto predsjednice saborskog Povjerenstva. U istrazi se sumnjalo da je da je zlorabila položaj, pustivši na ispitu dvojicu studenata koji su ispite platili posrednicima.

Uz nju, optuženi su profesori Branko Kovačević, Vesna Brčić Stipčević, Marica Škrtić, Savo Vojnović, Tihomir Vranešević, Ivica Prga, Nina Liszt te izvanredni profesor Jadranko Grgon

Njega, dvojicu posrednika Milana Ćevida i Munib Lujinović, vanjskog suradnika fakulteta Marka Slipčevića te voditeljicu studentske referade Julijanu Ljubić tereti se da su se 2008. udružili za činjenje kaznenih djela, odnosno nezakonito većem broju studenata za novac omogućili prolaz na ispitima. Cijena ispita je bila od nekoliko stotina do dvije tisuće eura.

Studenti ili njihovi roditelji novac su davali dvojici posrednika koji su dio mita davali voditeljici referade. Ona je potom po njihovim uputama studentima namještala ispitivače kod kojih su posrednici mogli utjecati.

Voditeljicu referade se tereti i da je prepravljala podatke u fakultetskim evidencijama u korist studenata.

Posrednici su dio novca davali profesoru Grgonu, vanjskom suradniku Slipčeviću te još nekim profesorima koji su potom utjecali na druge profesore i asistente da na ispitima puste studente koji su to platili.

USKOK je za prvu trojicu optuženih, Ćevida, Lujinovića i Grgona zatražio produljenje pritvora.

Kako se doznaje od izvora bliskog istrazi, početkom idućeg tjedan moguća je još jedna optužnica u slučaju Indeks, ponovno zbog korupcije na Fakultetu prometnih znanosti. Ta će optužnica navodno obuhvatiti 30-ak osoba koje su kupovale, odnosno prodavale ispite.

S te tri optužnice ukupno bi se na "udaru" USKOK-a našlo 70-ak osoba.

Inače, u slučaju Indeks u istrazi je po ubrzanom postupku, nakon priznanja krivnje i nagodbe s USKOK-om, na uvjetne zatvorske kazne osuđeno osam osoba, studenata i njihovih roditelja.