izlazak iz eu

May kaže da će glasati protiv Brexita bez sporazuma

13.03.2019 u 15:55

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May kazala je u srijedu da želi da zemlja iziđe iz Europske unije sa sporazumom o razdruživanju i da će glasati protiv Brexita bez sporazuma

Zastupnici britanskog parlamenta glasat će tijekom dana o vladinu prijedlogu u kojem se navodi da parlament odbacuje izlazak iz EU-a bez sporazuma 29. ožujka, ali i napominje da bi se izlazak bez sporazuma po zakonu automatski dogodio ako se sporazum ne dogovori.

"Želim izići iz Europske unije s dobrim sporazumom, vjerujem da imamo dobar sporazum", rekla je May u parlamentu. "Glasat ću za postojeći prijedlog u svoje ime."

Britanski rezervni plan za Brexit bez sporazuma, uvođenje privremenih carina na dio uvoza iz Europske unije i omogućavanje bescarinske trgovine s trećim državama, bio bi ekonomski udarac "maljem", upozorila je Konfederacija britanske industrije.

Britanska vlada objavila je "privremeni carinski režim za Brexit bez sporazuma" nakon što su zastupnici u utorak ponovno, drugi put zaredom, odbacili sporazum o razdruživanju dogovoren s Bruxellesom.

Carolyn Fairbairn, čelnica Konfederacije brtitanske industrije, kazala je za BBC Radio 4 da bi taj plan bio "najveća promjena u trgovini koju je zemlja doživjela od sredine 19. stoljeća".

Mogao bi dovesti do toga da britanske tvrtke "isključi najbliži trgovinski partner". "To bi bio udarac maljem za naše gospodarstvo."

Sindikat Unite također je ocijenio da bi dopuštanje bescarinskog uvoza robe iz trećih država bio "gospodarski vandalizam".

U slučaju da britanski parlament u srijedu odbaci Brexit bez sporazuma, u četvrtak će glasati o odgodi brexita.

Glavni europski pregovarač za brexit Michel Barnier poručio je u srijedu Britaniji da mora odlučiti što želi kako bi se Europska unija mogla očitovati o eventualnom zahtjevu za odgodom izlaska iz EU-a.

"Velika Britanija nam mora reći što je njezin izbor, kakve buduće odnose želi s EU-om. To je pitanje na koje se mora odgovoriti prije odluke o eventualnoj odgodi izlaska", izjavio je Barnier na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u sklopu rasprave o predstojećem summitu EU-a sljedeći tjedan i o situaciji u vezi s Brexitom.

Barnier je dodao da je postojeći sporazum o razdruživanju jedini mogući sporazum i da o tome više nema pregovora.

"Jučerašnje glasanje produljuje nesigurnost. Naš je cilj od početka bio smanjiti na najmanju moguću mjeru izglede za neuredan brexit. Ovaj sporazum je jedini koji imamo ako Ujedinjeno Kraljevstvo želi napustiti EU na uredan način. Mi smo išli do krajnjih granica dajući jamstva kako bi pomogli da sporazum bude prihvaćen, ne možemo ići dalje", istaknuo je Barnier.