izbor šefa dorha

Matić: Ono što je Turudić govorio ne bi progutao ni pas maslom

08.02.2024 u 08:03

Bionic
Reading

Predrag Fred Matić u Newsnightu na N1 govorio o temama zajedničke EU definicije silovanja i izboru glavnog državnog odvjetnika

Upitan zašto nema dogovora oko jedinstvene definicije silovanja, odgovorio je:

“Sve ide dobrim putem i Direktiva o suzbijanju nasilja nad ženama je dobar iskorak u pomoći ženama i djevojčicama koje su izložene nasilju. Naravno, 27 je zemalja i svaka zemlja u svom zakonodavstvu ima predviđenu kaznenu mjeru i definiciju silovanja. Ova direktiva je veliki iskorak, ali jednom direktivom se ne može postići ono što bismo mi htjeli. Međutim, ona će uvelike unaprijediti odnos prema žrtvama seksualnog nasilja', kazao Matić na N1.

Dodao je da Njemačka i još neke države koje se protive ujednačenoj definiciji silovanja imaju princip Ne znači ne.

''Ova direktiva bi se zalagala za princip Da znači da. Matić je objasnio u čemu je razlika između ta dva koncepta: “Da znači da je modernija i bolja verzija koja podrazumijeva da je direktni pristanak jedino što se smatra pristankom na seksualni odnos, a sve ostalo je silovanje. Ne znači ne podrazumijeva to da ukoliko žrtva nije rekla izričito ne, onda mora pred sudom dokazivati da je htjela reći ne',rekao je Matić.

Hrvatska je dobila novog glavnog državnog odvjetnika. Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, zamijenit će aktualnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek kojoj mandat istječe u svibnju.

Matić je komentirao izbor novog glavnog državnog odvjetnika kazavši: “Rekao bih da je to sumrak pravne države i sumrak povjerenja u sustav. Volim svoju zemlju, ali ne volim svoju državu i vlast koja to čini na taj način. Glavni državni odvjetnik je osoba u koju bi svi trebali imati povjerenja, čovjek pun digniteta i onaj koji nema niti jednu manu. Nažalost, dobili smo nešto što se forsiralo namjerno i nasilno.”

Na pitanje što Turudića najviše diskvalificira, odgovorio je:

“Na direktna pitanja saborskih zastupnika on je otvoreno lagao. Ono što je on govorio ne bi progutao ni pas maslom.”

  • +3
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL