PORTRET

Mate Radeljić na izlaznim je vratima jer je predsjednicu gurao previše udesno. Tko je taj ambiciozni savjetnik zanimljive prošlosti?

20.12.2018 u 14:10

Bionic
Reading

Mate Radeljić najdugovječniji je savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. S njom je na Pantovčaku od prvoga dana. Ipak, kako bi HDZ podržao njezinu kandidaturu za drugi predsjednički mandat, sve se glasnije spekulira o Radeljićevu odlasku sa željom da predsjednica popravi odnose s premijerom Andrejem Plenkovićem. Tko je Mate Radeljić i kako je tekao njegov put do Pantovčaka?

Ovaj rođeni Dalmatinac u fotelji savjetnika predsjednice za unutarnju politiku najveći je dio karijere dosad proveo na hrvatskom istoku. U Osijek je iz Zagreba stigao kao reporter HTV-a. Oni koji ga poznaju opisuju ga kao osobu potpuno posvećenu zadanom cilju. Tako je i završio u prvom pohodu Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčak.

'Rad savjetnika predsjednice za nas bi trebao biti nevidljiv. Oni nisu akteri koji provode neku svoju agendu, nego uobličavaju, izvršavaju niz mišljenja, stavova predsjednika. Doista nismo vidjeli Radeljića u javnosti, nije davao izjave, nije istupao, ni na koji način nije se pokušao ponašati tako da bi zapravo preuzeo zasluge za neke poteze predsjednice ili stvarao dojam o tome da je predsjednica njemu podložna. U tom smislu nema zamjerki na njegov rad', kaže za tportal politički analitičar Davor Gjenero.

U dosadašnjoj karijeri ovaj diplomirani pravnik po struci nekoliko je puta mijenjao savezništva, a tako i uloge. Surađivao je s Branimirom Glavašem, Antom Đapićem, Ivom Sanaderom, Jadrankom Kosor, Vesnom Škare Ožbolt, Berislavom Rončevićem, Tomislavom Karamarkom i Ivanom Vrkićem. Iako će ga neki opisati kao čovjeka velikih ambicija, pripisat će mu političku korektnost.

'Kod Radeljića je, izgleda, problematično ono što mi u javnosti ne znamo. Ne znamo kakve su njegove veze s nekim desno radikalnim skupinama. Znamo da je iz njegova područja rada, dakle iz onoga što je on trebao koordinirati, predsjednica ulazila u neke sukobe s Vladom dajući potporu nekim organizacijama koje su se izrazito kritički odnosile prema Vladi. U vrijeme najveće napetosti između Vlade i ovih nevladinih organizacija koje su nastale iz crkvenih okvira, odnosno laičkih skupina, a mislim na milje oko gospođe Željke Markić, dakle u trenutku najveće krize i napetosti oko utvrđivanja nepostojanja uvjeta za neprovođenje referenduma predsjednica je na neki način pokušala arbitrirati i stati na stranu tih organizacija. Tog tipa napetosti je bilo, a ovo što se događa u okviru uvjetno rečeno afere SMS mi koji nemamo nikakvih internih podataka vrlo teško možemo ocjenjivati', objašnjava Gjenero.

  • +11
Mate Radeljić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Radeljić je na Pantovčak stigao prije četiri godine. Kratko je prije toga radio kao samostalni savjetnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), u koju je stigao s pozicije pročelnika Ureda gradonačelnika Osijeka, a Ivana Vrkića je u kampanji za gradonačelnika doveo do pobjede. Njegova dotadašnja karijera mogla bi se sažeti na relaciju Osijek – Zagreb.

Bio je šefom lokalne Slavonske televizije, a kad je HDZ 2003. pobijedio na izborima, otišao je na mjesto načelnika za odnose s javnošću u Ministarstvo obrane, koje je tada vodio Slavonac Berislav Rončević. Ondje se kratko zadržao jer se 2005. uključio u predsjedničku kampanju Jadranke Kosor, koja se nakon neuspjeha vraća na mjesto ministrice branitelja, a Radeljić postaje njezin pomoćnik. Bio je i direktorom osječkog Zavoda za stanovanje, a od 2008. do 2013. obnašao je dužnost direktora Osječke televizije u vlasništvu Željka Biloša.

Zbog njega je prošle godine završio i na klupi za svjedoke na zagrebačkom Županijskom sudu. Na njemu se pak vodi postupak protiv bivše ravnateljice Porezne uprave i SDP-ove saborske zastupnice Nade Čavlović Smiljanec zbog stopiranja naplate poreznog duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu, odnosno tvrtki OLT, koja je oštetila državu za 9,5 milijuna kuna.

U imovinskoj kartici Mate Radeljića nema nikakvih dionica, niti štednje. Savjetnička plaća u bruto iznosu mu je 32.342 kune. Ima kredit na 15 godina, a mjesečna rata mu je 5195 kuna. U zadnjoj imovinskoj kartici navodi se da je oženjen te ima dvoje djece s kojima dijeli vlasništvo nad dva stana u Zagrebu, od 49 i 87 kvadratnih metara. Nije član nijedne stranke i vozi VW Passat.