POKOPANO NAJMANJE 800 ŽRTAVA

Masovna grobnica Tomašica jedna od najvećih u BiH

02.11.2013 u 13:43

Bionic
Reading

Dosadašnja iskapanja masovne grobnice Tomašica kod Prijedora potvrdila su kako je riječ o mjestu na kojemu su pokopani posmrtni ostaci stotina Hrvata i Bošnjaka ubijenih na širem području Prijedora, prenosi u subotu sarajevski 'Dnevni avaz'

'Sa sigurnošću možemo reći da su to žrtve koje su ubijene na području Prijedora, lokalnih mjesta i logora Omarska i Keraterm', kazala je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH (INO) Lejla Čengić, pojašnjavajući kako su uz posmrtne ostatke pronađeni i osobni dokumenti što olakšava istragu.

Ekshumacija masovne grobnice kod rudnika Tomašica počela je 3. rujna i do sada su pronađeni posmrtni ostaci 390 osoba. Pritom su pronađena 233 kompletna kostura dok su ostalo dijelovi tijela.

Forenzičari su potvrdili da je Tomašica primarna masovna grobnice iz koje je dio tijela naknadno premješten na lokalitet Jakarine kose gdje su 2001. godine pronađeni posmrtni ostaci 373 žrtve.

Procjena je kako je u Tomašici bilo pokopano najmanje 800 žrtava što ovu grobnicu čini jednom od najvećih koje su do sada otkrivene.

Pripadnici paravojnih snaga bosanskih Srba 1992. su ubili, po procjenama, više od tri tisuće Hrvata i Bošnjaka na širem području Prijedora.

Po podacima INO-a, još uvijek se traga za tijelima oko 1.200 žrtava, uključujući i 70 djece.