KAOS U FRANCUSKOJ

Maskirana braća u bijegu s raketnim bacačima, policija im za petama

  • +7

Pariz dan nakon terorističkog napada'

Izvor: Reuters / Autor: Christian Hartmann

Bionic
Reading

Francuzi su održali u četvrtak u podne minutu šutnje, koju je prekidao tek zvuk zvona u crkvama, u počast dvanaest novinara, zaposlenika i policajaca ubijenih u napadu u srijedu u Parizu na tjednik Charlie Hebdo. Javni promet u Parizu prekinut je tijekom te minute šutnje, održane i u školama. U brojnim tvrtkama zaposleni su prestali raditi. Četvrtak je proglašen danom nacionalne žalosti, uredbom Predsjednika Republike Francoisa Hollandea. U međuvremenu, na sjeveru zemlje lokalizirani su osumnjičeni teroristi

U pucnjavi u južnom dijelu Pariza u četvrtak ujutro ubijena je jedna policajka. AFP je izvijestio da je jutros došlo do pucnjave u pariškom predgrađu Montrouge i da je uhićen muškarac u pancirki koji je pucao na policijsku ophodnju. Muškarac sa zaštitnim prslukom, ručnim oružjem i strojnicom otvorio je vatru na žrtve ubrzo nakon 8 sati. Ranjena policajka podlegla je ozljedama, a druga ranjena osoba, općinski djelatnik, u teškom je stanju, rečeno je iz policijskog izvora. Počinitelj napada je u bijegu.

Islamska svetišta bila su meta napada u tri francuska grada od srijede navečer u kojima nije bilo žrtava, rečeno je iz sudskih izvora u četvrtak. Na snazi su najviše mjere pripravnosti na terorizam.

U Le Mansu su bačene tri eksplozivne naprave (koje služe za vježbanje) i najmanje jedan metak ispaljen je na džamiju u popularnoj četvrti neposredno iza ponoći.

U Port-La-Nouvelle, na jugu, dva pucnja ispaljena su u smjeru dvorane za muslimansku molitvu tijekom večeri, otprilike sat vremena nakon završetka molitve, rekao je tužitelj u Narbonnei, David Charmatz.

U četvrtak rano ujutro eksplozija se čula ispred restorana blizu džamije u Villefrance-sur-Saone. 'To je sigurno vezano s dramatičnim stanjem' koji je stvorio napad na Charlie Hebdo, ocijenio je gradonačelnik Bernard Perrut, pozivajući na 'zajedništvo, jedinstvo i uvažavanje'.

Lokalizirana osumnjičena braća

Osumnjičeni za napad na tjednik Charlie Hebdo, braća Cherif i Said Kouachi, viđena su u četvrtak ujutro na sjeveru Francuske u sivom Renaultu Cliu s naoružanjem, javljaju izvori bliski istrazi. Voditelj benzinske crpke blizu općine Villers-Cotterets 'službeno je prepoznao dva muškarca osumnjičena za sudjelovanje u napadu na Charlie Hebdo', objasnio je izvor blizak istrazi. 'Obojica nose maske i čini se da imaju kalašnjikove i ručne raketne bacače', potvrdio je jedan izvor.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je da ne postoji veza između današnjih napada s jučerašnjim. Predsjednik Francuske François Holande i premijer Manuel Valls predsjedavali su izvanrednom sjednicom Vlade, a šef Republike se sastao i sa svojim prethodnikom Nicholasom Sarkozyjem

Sedam osoba privedeno je u četvrtak u okviru istrage o napadu na satirični tjednik Charlie Hebdo u Parizu u srijedu u kojem je poginulo 12 osoba, izjavio je ministar Cazeneuve. Premijer Valls kazao je da su počinitelji napada 'nesumnjivo pod nadzorom' policijskih i sudskih službi ali da 'opasnost još uvijek nije sasvim uklonjena'. Ukazao je na 'teškoću' koju policiji uzrokuje 'broj pojedinaca koji predstavljaju opasnost'.

Francuska policija je objavila fotografije dvojice braće osumnjičene da su počinili napad i za kojima se traga, Cherifa (32) i Saida Kouachija (34), i uputila apel svjedocima. Te osobe 'vjerojatno imaju oružje i opasne su', upozorila je pariška policijska prefektura.


Europske institucije prije početka rada jutros su minutom šutnje odale počast ubijenima u Parizu.