ZBOG SUPRUGA

Martina Dalić uskoro tema na Povjerenstvu za sukob interesa

05.01.2017 u 14:22

Bionic
Reading

Zbog činjenice da joj je suprug član Uprave Ine, a da je ona sama potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva koja je involvirana u namjeru otkupa MOL-ovog udjela u Ini, Martina Dalić uskoro bi trebala biti i tema rasprave na Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

'Zbog potencijalnog sukoba interesa Martina Dalić prijavljena je gotovo odmah nakon stupanja na dužnost i Povjerenstvo na toj prijavi radi već neko vrijeme', potvrdila je za tportal njegova predsjednica Dalija Orešković.

'U toj prijavi ukazuje se na činjenicu da je njezin suprug član Uprave Ine i traži se od Povjerenstva da utvrdi postoji li sukob interesa. Povjerenstvo je već neko vrijeme prikupljalo određene podatke i dokumentaciju i s obzirom na aktualnost slučaja i pitanje Ine uskoro će odlučivati o tom slučaju', kazala nam je Orešković.

452561,450257,450286,450136

Podsjetimo, pitanje potencijalnog sukoba interesa za potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić vuče se otkada je imenovana za ministricu. Na to pitanje morala je odgovarati i sredinom studenog, kada se njezino imenovanje, zbog promjene imena Ministarstva, našlo na saborskom Odboru za gospodarstvo. Tada joj je pitanje o potencijalnom sukobu interesa postavio SDP-ov Joško Klisović.

'Rekla sam, u slučaju da ikada hrvatska Vlada bude odlučivala o ičemu što se personalno tiče mene ili moga supruga, ili bilo koga iz moje obitelji, ja ću se izuzeti. A što se tiče obavljanja poslova vezanih uz djelokrug Ministarstva gospodarstva ili odlučivanja o strategijama i poslovanju Ine, to ni na koji način nije u bilo kojem sukobu ili bilo kojem odnosu u kojem bi javni interes mogao doći u sukob s mojim privatnim interesom, jer u tom dijelu nema nikakvog mog privatnog interesa', rekla je tada Dalić.

Međutim, kao potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Dalić ovih dana itekako sudjeluje u raspravi o otkupu MOL-ovog dijela Ine i prodaji dionica HEP-a. Stoga je danas ponovno odgovarala na pitanje o potencijalnom sukobu interesa.

'U okviru svojih ovlasti kao potpredsjednica Vlade bavim se pitanjima koja spadaju u dio obaveza potpredsjednika Vlade. U tom smislu zastupam svim svojim sposobnostima i profesionalnim kompetencijama stavove i odluke Vlade. Skrenula bih pozornost hrvatskoj javnosti još jednom da su transakcije o kojima govorite vrlo kompleksne, a jasne i odlučne odluke hrvatske Vlade nisu uvijek u skladu s pojedinačnim i partikularnim te jasno i odlučno ponašanje hrvatske Vlade takve interese ponekad i ugrožava. O tome će biti potrebno voditi računa tijekom cijelog ovog procesa', pojasnila je.