veliki pritisak na bolnice

Markotić: 'Omikron se širi jako brzo i pitanje je tko će uopće ostati nezaražen. Do sljedeće jeseni trebat ćemo neka nova cjepiva'

14.01.2022 u 21:04

Bionic
Reading

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić gostovala je u Dnevniku Nove TV. Govorila je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj

Prema njezinim riječima, možemo očekivati nove pritiske na bolnice.

"S visokim brojevima i gledajući što se događa u ostatku Europe, koja je nešto ranije počela s infekcijom omikronom, očekuju se i dodatni pritisci na bolnice, iznimno visok pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu. Možemo vidjeti što se događa u bolnici u Splitu gdje je, u toj regiji, najniža procijepljenost. Definitivno je pritisak na bolnice jako visok, nažalost i na jedinice intenzivnog liječenja", kazala je Markotić za Novu TV.

Možemo li očekivati da ćemo se protiv korone morati cijepiti svakih nekoliko mjeseci? Markotić je odgovorila da ne bismo išli baš na tu opciju da se cijepimo svakih nekoliko mjeseci te istaknula kako se pokazalo da dvije doze i booster mogu vrlo uspješno djelovati, barem u ovoj situaciji, protiv težih oblika bolesti, bilo da se radi o delta ili omikron varijanti virusa. Na globalnoj razini se raspravlja o budućim generacijama cjepiva, dodala je.

Iako proizvođači proizvode cjepivo za pojedinačne varijante, Markotić je kazala da se znanstvena zajednica ne slaže s tim u potpunosti jer će omikron vjerojatno proći dok cjepivo bude vani.

"Jučer smo imali na Europskoj komisiji ekspertnu skupinu o covid-varijantama i razgovor o budućim cjepivima. Raspravljalo se o cjepivima nove generacije koja bi trebala biti učinkovitija i djelovati na različite oblike virusa koji se mogu pojaviti", rekla je i dodala da je to težak zadatak jer treba predvidjeti što se može dogoditi te u obzir treba uzeti nove tehnologije jer će se do jeseni vjerojatno morati kreirati nova cjepiva, a vidjet ćemo koliko će biti učinkovita.

Na pitanje nazire li se kraj pandemije, Markotić je odgovorila da ćemo vidjeti što će biti s omikronom.

"Zasad se širi nevjerojatnom brzinom i pitanje je tko će uopće ostati nezaražen", zaključila je te istaknula da većina cijepljenih s dvije ili tri doze lagano prolazi bolest.