pandemija

[FOTO/VIDEO] Beroš otkrio zastrašujući udio pozitivnih među testiranima, a Alemka Markotić iznijela detalje o prvom slučaju flurone

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 04.01.2022 15:55
  • Objavljeno 04.01.2022 u 14:02
Alemka Markotić, Vili Beroš

Alemka Markotić, Vili Beroš

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Ministar Vili Beroš je u srijedu kazao da je docjepljivanje booster dozom od iznimne važnosti

Najgore je stanje i najviše zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Zagrebu te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, istaknuo je ministar zdravstva. Beroš je kazao da nam je dvotjedna incidencija ponovno porasla preko tisuću. Također je kazao da je poražavajuće da je u nekim županijama udio zaraženih među testiranima čak 60 posto. Također je izrazio nezadovoljstvo jer veliki broj naših najstarijih sugrađana nije cijepljen, njih čak 179 tisuća. Uzlazne linije su i među oboljelima, osobama na respiratoru i smrtnih slučajeva. Beroš je kazao da je omikron samo dijelom razlog porasta brojeva zaraženih.

Potvrdio je i prvi slučaj kombinirane zaraze gripe i korone, ono to neki nazivaju fluronom. Riječ je o mladoj 27-godišnjoj pacijentici i ona je dobroj zdravstvenog stanja. Ministar je upozorio i da je zabilježena nova varijanta koronavirusa koju su znanstvenici u Francuskoj izolirali. Komentirao je i novu varijantu koronavirusa, koja je zabilježena u Francuskoj. “To je nova mutacija koja ima 46 mutacija, i zabilježena je u vezi s ulaskom određene osobe iz Kameruna, gdje dominira varijanta kao i u Kongu. Zasad Svjetska zdravstvena organizacija ne pridaje tome veću pažnju, ali to je dokaz da moramo biti pažljivi. Moramo postići kolektivni imunitet, procijepiti se. To je puno bolje nego zaraziti se”, rekao je Beroš. 'Moramo biti oprezni i ne opuštati se bez obzira što je omikron nije virulentan i opasan za zdravlje ljudi kao prijašni soj', kazao je Beroš.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Ministarstvo zdravstva

'Činjenica je da je omikron doista visoko zarazan. Računa se da neće mimoići nikoga od nas, samo je pitanje koliki će taj vremenski period biti. Isto tako, moramo reći, objektivno, da će se zaraziti i dio cijepljenih. Međutim, očekivati je da će oni imati slabije simptome i biti zaštićeniji. To je sve razlog da pohrlimo na punktove za cijepljenje i zaštitimo se od ove zaraze, rekao je Beroš. Ponovno je apelirao na starije stanovništvo da se cijepi. Kod omikrona je moguće da je pacijent zarazan i dva dana prije nego što se detektira zaraza, rekao je Beroš, pozvavši na poštivanje osnovnih epidemioloških mjera, održavanje distance, nošenja maske, prozračivanja i izbjegavanja kontakta. Ministar je kazao da ne možemo očekivati da će ova pandemija prijeći u epidemiju ako to radi netko drugi osim nas.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Govoreći o fluroni, Alemka Markotić je rekla da dvostruke ili trostruke infekcije nisu ništa neuobičajeno te da ova pojava kombinacije gripe i korone nije ništa spektakularno. “Naravno da se može očekivati nešto teža klinička slika, ali u ovom slučaju, srećom, radi se o mlađoj osobi, koja ima blaže simptome”, rekla je Markotić, pozvavši ljude da se cijepe i protiv gripe. Upitan razmišlja li se o uvođenju novih, strožih mjera Beroš je rekao da se sve svodi na isto, a to je izbjegavanje nepotrebnih kontakata, bilo da je to ograničavanje okupljanja, upotreba covid-potvrda, otkazivanje nekih događaja. Beroš je kazao da pokušavaju pronaći balans između održavanja normalnih tijekova života i epidemiološke situacije. Govorio je i o održavanju nastave.

  • +7
  • +4

Beroš otkrio zastrašujući udio pozitivnih među testiranima, a Alemka Markotić iznijela detalje o prvom slučaju flurone

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

'Malo smo svi skupa zanemarili onu strategiju balončića, odnosno mjehurića, odnosno da bi trebalo razmišljati o nemiješanju određenih školskih skupina, kao što smo to radili u nekim ranijim valovima', rekao je Beroš, dodavši da on nije za nastavu na daljinu. Ministar je istaknuo da kod nas kasni pojava omikrona u značajnijoj mjeri i to nam je dobar trenutak. 'Mi ćemo tek utvrditi što omikron doista znači i uzrokuje li neki kaos kao što tvrde moji kolege. Ja se nadam da to neće biti tako', rekao je Beroš.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!