drukčiji simptomi

Alemka Markotić o novoj varijanti covida: Širi li se uistinu među djecom?

20.04.2023 u 09:28

Bionic
Reading

Kraj pandemije covida, nažalost, još se neće dogoditi. Svjetska zdravstvena organizacija nadzire novu varijantu omikrona - arkturus. Koji su simptomi i je li zarazniji od dosadašnjih, u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' objašnjavala je prof. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', gostujući u emisiji HRT-a 'Dobro jutro, Hrvatska' rekla je da se situacija još uvijek prati. Dodala je da se pojavila nova subvarijanta omikrona koja se brže širi.

'To je već očekivano jer je već velik dio populacije ili cijepljen ili prebolio. Virus traži način na koji će ponovno biti aktivan. Ta subvarijanta još uvijek nije na najvišoj razini pažnje', rekla je te dodala kako se očekuje da će se proširiti na dosta zemalja.

Markotić kaže da su simptomi uglavnom isti ili vrlo slični bivšim sojevima.

'Nešto je viša temperatura. Većina ovih dosadašnjih subvarijanti omikrona najčešće nije išla s jako visokim temperaturama. Ono što je zabilježeno je da se dosta širi među djecom', rekla je.

Objašnjava da se kod djece može vidjeti crvenilo očiju.

Markotić kaže da svi oni građani koji su se protiv koronavirusa cijepili jesenas nemaju potrebe za ponovnim cijepljenjem, posebice ako im je to treći ili četvrti put.

'Trebat će najesen, kada će vjerojatno biti povećan broj inficiranih', pojasnila je.

  • +17
Cijepljenje protiv covida Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Infektologinja ističe da su mjere uvijek opcija za jako visok porast s teškim oblikom bolesti i visokom smrtnošću.

'Međutim čini se da je, dok god kruže varijanta omikron i njegove podvarijante, na neki način i virus našao oblik tišeg cijepljenja', rekla je.

Markotić kaže da je moguće da će se uvoditi neke mjere u mnogoljudnim zemljama, kao što je Indija, gdje su u ruralnim mjestima loši higijenski uvjeti.

Napominje da virus sada ulazi u staračke domove, gdje ima bolesnika s kroničnim bolestima.

'Nažalost, ta populacija je sada hospitalizirana i covid izaziva povećanu smrtnost, ali i puno drugih zaraznih bolesti. Važno je da ta populacija bude maksimalno zaštićena', istaknula je.