SITUACIJA S COVIDOM

Markotić o novoj varijanti korone i prognozama za jesen: Stiže nova generacija cjepiva

30.08.2023 u 12:38

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar zdravstva Vili Beroš i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić obišli su zgradu patologije te otvorili novu ljekarnu u sklopu te klinike, a tom prigodom Markotić je komentirala trenutnu situaciju s koronavirusom

'Situacija je trenutno s brojem oboljelih od korone stabilna i to možete vidjeti na portalima, nešto malo se bilježi trend povećanja, međutim samo u broju oboljelih, ne hospitaliziranih ili umrlih, i tako je trenutno u većini zemalja Europe. Ono što se sada prati je nova varijanta omikrona, koja ima nešto više mutacija nego što su imale ove do sada, a nema za sada relevantnih podataka koji bi govorili o tome da se radi o težoj kliničkoj slici ili da te varijante ne bi mogle biti detektirane postojećim kliničkim testovima niti da postojeći lijekovi ili cjepiva ne djeluju', istaknula je Markotić, prenosi HRT.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Ono što ćemo vjerojatno imati i sada je ono što imamo zadnje dvije godine, a to je da će u velikoj većini slučajeva postojeći lijekovi djelovati. Cjepiva, a i ide i nova generacija cjepiva, štite i od obolijevanja i težih oblika bolesti, ali ne i od infekcije. Nadam se da ćemo kao južna hemisfera tijekom zime proći relativno dobro priču s koronom ove godine.'

Markotić je dodala kako će se pratiti preporuke Centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, 'a oni koji su ugroženi su starije osobe s brojnim kroničnim bolestima'.

Jedina bolnička ljekarna s lijekovima za bolesnike s HIV-om

Markotić je zadovoljna time što 'praktički nakon sto godina neulaganja u zdravstvene ustanove imamo nove prostore iznimno važne za funkcioniranje Klinike'. Istaknula je i zadovoljstvo zbog otvaranja nove ljekarne u Klinici.

'Moram istaknuti da je ova ljekarna kao bolnička ljekarna jedina koja opskrbljuje lijekovima bolesnike s HIV-om te specijalnom terapijom one s hepatitisima', rekla je.

  • +13
Zagreb: Bačić, Markotić i Beroš obišli obnovljene objekte Klinike Fran Mihaljević Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Podignuta zaštita biozaštite i biosigurnosti na treću razinu

Dodala je i da je potresom bila oštećena obdukcijska dvorana bolnice, a tijekom epidemije covida bio je 'velik pritisak na ovu kliniku, da se u našoj klinici obduciraju bolesnici koji su umrli'.

'Sada smo uspjeli podignuti tu razinu na razinu 3 biološke opasnosti te se mogu obducirati, praktično uz mjere osobne zaštite, tijela svih inficiranih najopasnijim uzročnicima. Jedina smo takva obdukcijska dvorana u Hrvatskoj i dovoljno je to za cijelu Hrvatsku', pojasnila je Markotić.

Uz to su četverostruko podignuti kapaciteti mrtvačnice, a dovršeni su i Klub za liječnike i kuća za infektivni otpad, dodala je Markotić. Najavila je i otvorenje modularne i dnevne bolnice te središnju obnovu centralnog dijela te klinike 'kako bismo za nekoliko godina imali najmoderniju infektivnu kliniku u Europi'.