upala sinusa, bolovi...

Raste broj pozitivnih na covid; evo smo s kojim simptomima dolaze u ambulante

29.08.2023 u 15:03

Bionic
Reading

U posljednjih nekoliko tjedana broj oboljelih od covida diljem svijeta raste, što je trend koji je zabilježen i u Hrvatskoj

Prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak danas je za HRT kazala da se posljednjih tjedana počeo povećavati broj oboljelih od covida. S desetak pozitivnih dnevno sada smo došli na njih 20-30, a u prošlom tjednu od te bolesti umrle su dvije starije osobe.

Kako je ranije potvrđeno tportalu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, preporuke za docjepljivanje uskoro će biti revidirane i zbog očekivanog porasta oboljelih ono će biti preporučeno osobama koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika covida.

I u ambulantama liječnika obiteljske medicine uočili su posljednjih tjedana pojavu pacijenata s covidom.

'Prošloga tjedna osjetio se blag priljev pacijenata pozitivnih na covid. Bilo ih je dvoje, troje. Najčešće se žale na glavobolju, grlobolju, bolove u mišićima, upalu sinusa, a imaju i blago povišenu temperaturu. Ne dolaze testirani, nego kada dođu u ambulantu, a posumnjamo na simptome, testiramo ih', govori za tportal liječnica obiteljske medicine Danijela Špigel Toter.

  • +17
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Pacijentima sa simptomima, dodaje, preporučuje se da se izoliraju, budu kod kuće i liječe se simptomatski.

'Ako im se stanje pogorša, trebaju se javiti liječniku', upozorava liječnica obiteljske medicine Špigel Toter te očekuje povećanje broja pozitivnih na covid jer, kako dodaje, ljudi su se tijekom ljetnih mjeseci opustili i pojačano družili.