BRISANJE KOVAČIĆA

Markota uklonio sporni Etički kodeks za novinare HRT-a

17.11.2016 u 14:45

Bionic
Reading

Ravnateljstvo HRT-a na čelu s novim vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja Blagom Markotom potvrdilo je da je sporni Etički kodeks za novinare i kreativno osoblje HRT-a donesen posljednjeg dana mandata bivšeg v.d-a Siniše Kovačića uklonjen sa službenih internih mrežnih stranica javne radiotelevizije

Kako je potvrđeno Hini, sporni Etički kodeks uklonjen je sukladno zaključcima Nadzornog odbora (NO) HRT-a koje je dalo nalog Ravnateljstvu da se spomenuti dokument "skine" sa službenih stranica zbog "njegove ništavnosti" i iz razloga što taj opći akt nije donesen u postupku propisanim Statutom HRT-a.

"U tijeku je postupak izmjena i dopuna spomenutoga dokumenta, a o svim daljnjim novostima pravodobno ćemo izvijestiti zaposlenike, novinare i javnost", ističe se u odgovoru HRT-a.

No, unatoč obvezujućoj odluci NO-a kojom je početkom listopada taj dokument stavljen van snage, nova verzija Etičkog kodeksa odlukom Ravnateljstva, a prije imenovanja Blage Markote, ostala je do početka ovog tjedna dostupna na Intranetu – službenim stranicama HRT-a .

Uklanjanje Etičkog kodeksa na zahtjev NO-a uslijedilo je nakon brojnih priopćenja sindikata i ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HTV-u koji su isticali kako je do "ekspresne" izmjene Etičkog kodeksa došlo samo da bi se smijenilo postojeće Etičko povjerenstvo HRT-a jer mandat članova traje još godinu dana.

Kako su isticali sindikati i HND, prijedlog novog Etičkog kodeksa pojavio se iznenada na samom kraju mandata bivšeg v.d. ravnatelja Kovačića, pri čemu samo Etičko povjerenstvo, do objave te činjenice sindikatima, nije znalo da se radi na izradi novoga Kodeksa. Naglašavali su i kako javna rasprava o izmjenama Kodeksa nije bila ni oglašena ni zapravo provedena, to jest u njoj nisu sudjelovali izabrani predstavnici zaposlenika na koje se Etički kodeks primjenjuje, odnosno novinari i kreativno osoblje. Osim toga, isticali su i da takva procedura nije bila u skladu sa Zakonom o medijima te da je prije objave novog Etičkog kodeksa Koordinacija dala negativno mišljenje na prijedlog tog dokumenta.

HND pozdravlja Markotine poteze

Ogranak HND na HTV-u izazio je zadovoljstvo najnovijom odlukom o uklanjanju Etičkog kodeksa donesenog 30. rujna te najavom izrade izmjena i njegovih dopuna.

"Ogranak HND-a na HTV-u stava je kako Etički kodeks treba doraditi, ali ne u netransparetnom postupku, u zadnjem tjednu mandata kao što je to napravio bivši v.d glavnog ravnatelja Siniša Kovačić. Zbog svega navedenog pozdravljamo odluku gospodina Markote od kojeg očekujemo inkluzivan pristup i otvaranje dijaloga oko ovog i ostalih strukovnih pitanja", istaknuto je u odgovoru Hini.

Ogranak HND-a komentirao je i prve poteze novog v.d. glavnog ravnatelja Blage Markote koji je, između ostaloga, zatražio i očitovanja odgovornih o angažiranju vanjskih suradnika – Romana Bolkovića, Tihomira Dujmovića i Željka Pervana bez potpisa odgovorne osobe HRT-a.

"Vezano za nepotpisane ugovore u svom smo priopćenju već naveli kako je zadaća vodstva HRT-a da osigura zakonitost poslovanja te da odgovorno i racionalno troše javni novac, u tom smo smislu pozvali nadležne da obrate pozornost na nalaze interne revizije HRT-a i zaključke NO–a te da postupe u skladu sa svojim ovlastima", stoji u odgovoru ogranka HND-a.