ESKALACIJA KRIZE

Mario Zovak podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice

11.05.2021 u 11:19

Bionic
Reading

Prof. dr. Mario Zovak podnio je ostavku na funkciju v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice nakon dugotrajne krize u toj ustanovi koja se očitovala u manjku radiološkog kadra u Klinici za tumore. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, ostavku dr. Zovaka sutra će prihvatiti Upravno vijeće, a on nema ambiciju prijaviti se za novi mandat. To znači da su vrata širom otvorena dr. Dijani Zadravec, predstojnici Klinike za radiologiju, nakon što je nekoliko kolega liječnika prijavila za financijske malverzacije, otuđivanje materijala i nepravilnosti u poslovanju

Zovak je Hini rekao da još uvijek traje unutarnji nadzor u bolnici, koji je zatražio ministar zdravstva Vili Beroš nakon prosvjeda ispred Klinike za tumore protiv predstojnice Zadravec i odlaska više radiologa s Klinike. Po pitanju ostavke oglasio se priopćenjem koje je objavio Jutarnji list.

'Poštovani, s današnjim danom dajem ostavku na mjesto v. d. Ravnatelja KBC Sestre milosrdnice.

Od 2003. sudjelujem u radu Ravnateljstva KBC-a, kao pomoćnik Ravnatelja, zamjenik Ravnatelja, savjetnik Ravnatelja, Ravnatelj i na kraju v.d. Ravnatelja.

U svom sam radu uz rad na Klinici za kirurgiju čiji sam Predstojnik od 2011. pokušao dati svoj maksimalni doprinos razvoju i napretku KBC-a Sestre milosrdnice. Ostvarili smo više projekata čime smo osigurali opstojnost KBC-a koji je prema učinjenom druga najveća bolnička ustanova u RH, i to upravo u ova teška vremena pandemije, potresa i teške financijske situacije u hrvatskom zdravstvu.

Prema prethodnom dogovoru s UV ostavku dajem neposredno pred otvaranje natječaja za Ravnatelja KBC-a, a kako bismo uklonili i najmanju natruhu prigovora u procesu kandidiranja poštovanih kolegica i kolega koji imaju ambiciju voditi ovu uglednu ustanovu.

Istovremeno smo svjedoci kriznih situacija koje KBC prolazi, od kojih je kadrovski deficit na Zavodu za radiologiju sada doista problem koji ugrožava normalno funkcioniranje KBC-a.

Ove probleme koji zahtijevaju i radikalne mjere svakako treba rješavati Uprava KBC-a sa čvrstim mandatom. Veliku zahvalu dugujem UV naše ustanove na čelu s g. Tomislavom Dulibićem koji svoju funkciju Predsjednika obnaša ne formalno, već doista kroz borbu za financijski i stručni status ove ugledne ustanove koja ove godine obilježava 175 godina postojanja.

Budućoj Upravi želim puno uspjeha u radu na boljitak KBC-a Sestre milosrdnice, naših bolesnika i djelatnika. Stojim na raspolaganju za stručnu suradnju u budućnosti', stoji u priopćenju dr. Marija Zovaka.

  • +9
Dijana Zadravec u međimurskom Brezju Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Dijana Zadravec u razgovoru za N1 povodom Zovakove ostavke potvrdila je da će se natjecati za ravnateljicu KBC-a Sestre milosrdnice, te opovrgnula da joj je ambicija postati ministrica zdravstva.

Podsjetimo, dr. Zovak u petak je poručio da Uprava bolnice neće dozvoliti narušavanje ljudskih prava unutar kolektiva te će preko nadležnih tijela i drugim pravnim mehanizmima zaštititi svoj ugled.

Ta je ustanova u središtu pozornosti u posljednje vrijeme zbog odlaska radiologa, a djelatnici Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica, nezadovoljni ponašanjem predstojnice Zadravec, održali su u četvrtak prosvjed.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Zovak je tada rekao da su upozoravanja na nepravilnosti dobrodošla kako bi ih se zakonskom procedurom provjerilo i sankcioniralo ukoliko se dokaže da nešto izlazi iz pravnih okvira.

"Uvjetima rada i kvalitetom postojeće medicinske opreme nismo zadovoljni, ali u kontekstu financijskih mogućnosti KBC Sestre milosrdnice i zdravstvenog sustava Republike Hrvatske, svakodnevno nastojimo obnavljanjem medicinske opreme dosegnuti moderne svjetske standarde dijagnostike i liječenja", istaknuo je Zovak.

Poslovanje KBC Sestre milosrdnice, stručno i financijsko je transparentno i pod kontrolom Upravnog vijeća, HZZO-a i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Sve službe KBC Sestre milosrdnice stoje na raspolaganju analizama i kontrolama službenih tijela Republike Hrvatske", napisao je Zovak.

  • +7
Prosvjed pred Klinikom za tumore Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Misija KBC Sestre milosrdnice je, ističe, nastaviti pružati pravodobnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu, a to svakodnevno radi 4 000 djelatnika bolnice u kojoj je godišnje 56.000 hospitaliziranih i 1,4 milijuna ambulantnih pacijenata.

Djelatnici KBC Sestre milosrdnice bili su i na ispomoći u KB Dubrava i drugim zdravstvenim ustanovama za vrijeme covid-19 panedemije, a bolnica je i matična zdravstvena ustanova za organizaciju rada i smještaja u Stacionaru Arena Zagreb.