TRANSAKCIJA IZA REŠETAKA

Marinac u zatvoru darovao dionice Podravke svome zetu

28.11.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Darko Marinac, prvookrivljeni u aferi Podravka, uspio se 'riješiti' vlasništva nad 2000 dionica Podravke i 69 dionica T-HT-a nominalno vrijednih više od 600.000 kuna, nakon što je završio u istražnom zatvoru

Nakon što je 21. rujna, dakle mjesec dana prije uhićenja, darovao kuću na Vrhovcu svojoj kćeri i tako došao u situaciju da na sebi nema nekretnina koje bi mu se mogle blokirati u predstojećem postupku, Marinac je dva tjedna poslije uhićenja, 6. studenoga, u pritvoru u Remetincu prebacio dionice na svog zeta, prenosi Jutarnji list.

Ugovor o prijenosu dionica ovjerio je ovlašteni javni bilježnik koji je zbog toga i posjetio Marinca u pritvoru, i to uz odobrenje nadležnog suca istrage Županijskog suda Krešimira Devčića.

'U tom trenutku nije bilo nikakvih zapreka da se odobri zahtjev za posjet javnog bilježnika', izjavio je kratko sudac Devčić. Naime, prilikom traženja dopuštenja za odlazak kod Marinca podnositelji nisu precizirali zbog kakvih je ovjera potreban javni bilježnik. Tako se ni bilježnik ni netko drugi nije ogriješio o zakon. I neki drugi okrivljeni Podravkini menadžeri, kada su vidjeli što je Marincu 'prošlo', pokušali su preko svojih branitelja organizirati slično ovjeravanje ugovora kojima bi se 'riješili' dijela svoje imovine.

Međutim, do tada je očito i istražni sudac shvatio što okrivljenici zapravo žele postići, pa je tražio da mu u svojim zahtjevima precizno navedu što namjeravaju ovjeriti. Stoga više nitko nije ni tražio odobrenje za posjet radi prebacivanja imovine, nego, primjerice, u slučaju vlasnika splitskog SMS-a Srđana Mladinića, radi prenošenja ovlasti upravljanja poduzećem i slično.

Tako je na kraju blokirana imovina svim okrivljenim menadžerima i suvlasniku varaždinske Fima grupe Milanu Horvatu. Mladinić navodno već neko vrijeme na sebi nije imao imovine. No, ako se u slučaju Podravka budu primjenjivale zakonske odredbe o tzv. proširenom oduzimanju imovine, sud će moći blokirati i imovinu članova obitelji.

Osim toga, već je iniciran postupak poništenja darovnog ugovora za kuću na Vrhovcu, kao i 'zatvorskog' prijenosa dionica. Hrvatski fond za privatizaciju, vlasnik 10-postotnog udjela u Podravki, pojavio se u svojstvu oštećenika. Odmah su sastavili i imovinskopravni zahtjev za nadoknadu štete. Paralelno, od Općinskog građanskog suda HFP je zatražio poništenje Marinčevih ugovora te blokadu kuće i dionica radi osiguranja naplate.

Marinčevi postupci zapravo su dvosjekli mač jer su ih USKOK i oštećenici već počeli koristiti u određenim procesnim situacijama kao argumente za potkrepljivanje namjera okrivljenika.