slovenija

Mariborski Sveučilišni klinički centar nema slučajeva zaraze, preventivno zabranjeni posjeti

25.02.2020 u 12:05

Bionic
Reading

U mariborskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC), drugoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Sloveniji, u ponedjeljak je zabilježena sumnja na zarazu novim koronavirusom kod dviju osoba, no rezultati testiranja su negativni, priopćeno je u utorak iz te bolnice koja je ipak odlučila zabraniti sve posjete

Predstavnik uprave i glasnogovornik UKC-a Janez Lencl izjavio je da su se za potpunu zabranu posjeta odlučili iz preventivnih razloga, u prvom redu zbog situacije s novim virusom u Italiji, a još su prošlog tjedna intenzivirali pripreme za suočavanje sa zarazom jer se zbog blizine Italije povećava vjerojatnost da će se koronavirus pojaviti i u Sloveniji.

Dodao je da u njihovoj ustanovi nema nijedne osobe koja bi bila inficirana koronavirusom, iako je prijašnjih tjedana zabilježeno nekoliko slučajeva sumnje na zarazu, a sve su bile opovrgnute testiranjem.

Lencl prijavljivanje sumnji na zarazu pripisuje većoj osviještenosti i senzibiliziranosti javnosti, posebno nakon širenja virusa na sjeveru Italije, koja graniči sa Slovenijom, te kaže da su u mariborskoj ustanovi adekvatno pripremljeni i osposobljeni na moguću pojavu inficiranih i širenje bolesti.

U Sloveniji je jučer objavljeno da je do tada zbog sumnje na koronavirus bilo testirano 13 osoba i da su svi rezultati testova bili negativni. U slovenskom ministarstvu zdravstva u utorak su poručili da nema razloga za uzbunu, jer u Sloveniji nema potvrđenih slučajeva sumnje na virus.

U kućnoj karanteni od prošlog tjedna su i dalje dva para koja su u zemlju vraćena s kruzera Diamond Princess, iako su testovi, provedeni u Japanu i po dolasku u Sloveniju, pokazali negativan rezultat. Državna tajnica u ministarstvu zdravstva Simona Repar Bornšek kaže da nema razloga za paniku unatoč velikoj mogućnosti da se virus pojavi i u Sloveniji jer se stvar razvija dinamično, ali da je situacija pod kontrolom.