mjere prevencije

Srbijanski ministar: Nema mjesta panici zbog koronavirusa

25.02.2020 u 11:58

Bionic
Reading

Zbog razvoja situacije s koronavirusom (COVID-19), Srbija je pojačala nadzor putnika na graničnim prijelazima, a ministar zdravstva dr Zlatibor Lončar poručio je u utorak kako 'apsolutno nema mjesta panici koja se počinje širiti', ustvrdivši da je situacija u Srbiji 'daleko od alarmantne'

'Sve mjere koje poduzimamo, radimo kako bismo se spremili da odradimo ono što struka nalaže. Iz tog razloga su naši svakodnevni sastanci i konzultacije sa strukom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom', rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije.

Naglasivši kako 'nitko ne može jamčiti da virus neće doći u Srbiju ili da će doći danas, sutra', srbijanski ministar zdravlja je rekao da su sve resorne službe i resursi 'apsolutno spremni', ali i da puno toga ovisi o reagiranju i ponašanju građana.

On je upozorio da ne može 'država umjesto građana prati ruke ili izbjegavati odlazak u zatvorene prostore gdje ima puno ljudi'. 'Država radi svoj dio posla, ali molim građane da odrade ono što je do njih, zbog sebe i svoje djece', sugerirao je Lončar.

On je situaciju i globalni odnos prema koronavirusu ilustrirao podacima da samo u Sjedinjenim Dražavama trenutno ima 26 milijuna oboljelih od sezonske gripe, a od toga 14.000 umrlih, ustvrdivši kako se zaraženi novim koronavirusom 'u 98 posto slučajeva izliječe bez ikakvih posljedica'.

Govoreći o mjerama predostožnosti i prevencije, Lončar je naglasio da je Srbija, prateći razvoj situacije s koronavirusom u Italiji, pojačala epidemiološki nadzor na svim graničnim prijelazima prema putnicima koji stižu iz ugroženih područja i zemalja u kojima se pojavila zaraza.

Srbijanski ministar pozvao je građane da pokažu maksimalnu odgovornost, zdravstvenu kulturu i suradnju, a od medija je zatražio da ne emitiraju neprovjerene vijesti, spinove i nepouzdane informacije. On je najavio da će ministarstvo zdravstva u srijedu otvoriti posebnu internet stranicu za informacije o koronavirusu s vjerodostojnim podacima i činjenicama.

Voditelj Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije dr. Goran Stevanović izjavio je ranije da je inspekcijsko-epedemiološki nadzor proširen i na sve putnike koji dolaze iz Italije. 'Spremni smo za najcrnji scenarij u slučaju širenja korona virusa, ali se nadamo da toga neće doći', izjavio je u ponedjeljak Stevanović.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas, pozivajući se na službenu informaciju japanskog ministarstva vanjskih poslova, da je dvoje od 11 srpskih državljana članova posade na kruzeru Diamond Princess u luci Yokohama, pozitivno na koronavirus, te da se očekuje njihova hospitalizacija u Japanu.