mjere opreza

Mamić će se, uz predaju dokumenata i zabranu napuštanja BiH, svakog tjedna trebati javljati policiji

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 11.06.2019 16:25
  • Objavljeno 11.06.2019 u 16:25
Zdravko Mamić

Zdravko Mamić

Izvor: Pixsell / Autor: STR-2222/PIXSELL

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, osim predaje dokumenata i zabrane napuštanja BiH, do konačne odluke o eventualnom izručenju morat će se svakog tjedna javljati u policijsku postaju u Čitluku, a ukoliko se ne bude pridržavao određenih mjera sud ga može pritvoriti

Tzv. mjere opreza Mamiću je u utorak odredio Sud Bosne i Hercegovine odbivši hrvatski zahtjev da mu se, po međunarodnoj tjeralici, odredi pritvor do odluke o izručenju Hrvatskoj, koju Mamić tereti da protiv njega vodi politički motivirani proces.

Po izlasku iz suda BiH u kojemu se zadržao manje od sat vremena, Mamićev bosanskohercegovački branitelj Zdravko Rajić kazao je da je njegov klijent rekao kako posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo te se protivi izručenju u Hrvatsku. Nakon toga Sud BiH je odbio hrvatskli zahtjev za određivanjem pritvora što se automatski traži pri raspisivanju međunarodne tjeralice.

"Ne bih prognozirao što će biti. Nije automatizam po izručenju. Treba utvrditi je li se radilo o pravičnom suđenju u Hrvatskoj. Mamić nije uzeo ni lipe, ni kune od Hrvatske. Nema utaje poreza, nema ništa", rekao je odvjetnik Rajić.

  • +7
  • +4

Zdravko Mamić s odvjetnikom Zdravkom Rajićem

Izvor: Pixsell / Autor: STR-2222/PIXSELL

Sam Mamić je po izaslaku iz Suda BiH bio vidno raspoloženiji od trenutka kada je stigao pred ovu pravosudnu instituciju. Opetovao je tvrdnje da nije oštetio državni proračun ni Dinamo.

Mamić: Traži se moja eliminacija

"Ne možete u tim optužnicama pročitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez niti za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim", rekao je Mamić. Pri tome je iznio optužbe kako se radi o politički motiviranome progonu.

"Hrvatski režim mi se navalio na leđa iz političkih razloga i to je politički montirani proces. Traži se moja eliminacija iz sportskog, čak i fizičkog života Republike Hrvatske", istaknuo je. Mamić je dodao kako mu je glavni cilj izbjeći Osječki sud koji je po njemu "zločinački".

"Moj cilj da se suđenje ni meni niti svim okrivljenicima ne dogodi u Osijeku. To je zločinački sud koji radi po diktatu. Ucijenjen je od hrvatskih službi", rekao je tvrdeći da je bivši državni odvjetnik Dinko Cvitan svojedobno ucijenio sudsko vijeće da ga moraju osuditi u prvostupanjskom postupku na kaznu zatvora veću od pet godina.

  • +6
  • +3

Zdravko Mamić na sudu u Sarajevu

Izvor: Pixsell / Autor: STR-2222/PIXSELL

Upitan o tome kakav će biti sudbina zahtjeva o izručenju, Mamić je dodao kako vjeruje pravosuđu BiH te da ostaje u ovoj zemlji. Pri tome je naveo kako su ga u Hrvatskoj pravni autoriteti poput profesora Davora Derenčinovića i Jasne Omejec uvjeravali kako druga optužnica protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku neće biti potvrđena, no na kraju se to ipak dogodilo.

Čeka se Bošnjakovićev zahtjev za izručenjem

Po proceduri, Sud BiH je danas mogao odrediti ekstradicijski pritvor za Mamića po međunarodnoj tjeralici, no to nije učinio. Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković trebao bi uputiti zahtjev za izručenjem Mamića nakon čega će se vlasti BiH o tome očitovati.

Sljedeći korak je određivanje rasprave pred Sudom BiH o meritumu zahtjeva hrvatskih vlasti za izručenjem na temelju kaznenog procesa koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Odvjetnik Rajić kazao je nakon ročišta kako nova optužnica ima preko 700 stranica. "Moramo je detaljno proučiti. Postupak zahtjeva detaljnu elaboraciju, tražit ćemo odgovarajući rok za pripremu obrane", rekao je Rajić.

Konačnu odluku o izručenju, po zakonima BiH, mora potpisati ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Hrvatski minisitar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je kazao da će zahtjev za Mamićevim izručenjem potpisati u najkraćem mogućem roku, odnosno čim se utvrdi sadrži li spis sa osječkog Županijskog suda svu dokumentaciju potrebnu za izručenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!