AKCIJA INTERPOLA

Dnevni avaz: SIPA će privesti Mamića na Sud BiH

10.06.2019 u 23:44

Bionic
Reading

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH u utorak će u Međugorju privesti Zdravka Mamića po tjeralici iz Hrvatske, javlja Dnevni avaz, dodajući da je Interpol u ponedjeljak obavijestio tamošnje pravosudne institucije i policijske agencije o raspisivanju međunarodne tjeralice za bivšim čelnikom Nogometnog kluba Dinamo

Sud u Osijeku Mamića ponovno traži nakon podizanja nove USKOK–ove optužnice za izvlačenje novca iz Dinama, piše avaz.ba, koji saznaje da će u utorak na Sudu BiH biti održano i ročište po zahtjevu hrvatskog pravosuđa da se on izruči Hrvatskoj.

U utorak će, naime, biti razmatrano postoje li uvjeti za njegovim izručenjem i pristaje li on biti izručen Hrvatskoj.

  • +28
Zdravko Mamić u Međugorju Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Mamić, podsjećamo, posjeduje i državljanstvo BiH, a ukoliko Sud BiH odluči da su ispunjeni uvjeti, konačnu odluku ipak donosi ministar pravde BiH Josip Grubeša.

BiH je prošle godine već jednom odbila izručiti Mamića Hrvatskoj.

Podsjetimo, zagrebački odvjetnik Veliko Miljević, koji brani Mamića osuđenog na 6,5 godina zatvora zbog malverzacija u tom klubu, u izjavi novinarima u ponedjeljak iznio je svoje uvjerenje da njegov klijent neće biti izručen Hrvatskoj.

'Neće biti izručen Hrvatskoj, pogotovo ne na ovakav način', kazao je Miljević.

Bivši Dinamov čelnik iznenada je otkazao održavanje konferencije za novinare najavljene za ponedjeljak u Međugorju, objašnjavajući kako bi time sebe doveo u poziciju da bi mu odvjetnik Miljević prestao biti branitelj.

  • +7
Veljko Miljević Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Nakon odluke Vrhovnog suda RH koji je odbio zahtjev za izuzećem sudskog vijeća, Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu te raspisao tjeralicu za Mamićem, također zbog optužbi da je izvlačenjem novca oštetio Dinamo.

Optužno vijeće je 21. svibnja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Uoči izricanja prvostupanjske presude Osječkoga suda u proljeće prošle godine kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora, Mamić se sklonio u Međugorje u BiH, čije državljanstvo također ima.