KOLIKO FAŠIZMA

Malonogometni ustašluk u Splitu

13.11.2013 u 17:41

Bionic
Reading

Malonogometni klub MNK Ustanik iz Splita koji se natječe u lokalnoj malonogometnoj ligi ne zove se MNK Ustaša samo zbog određenih zakonskih prepreka i kolateralnih problema koji bi iz toga proizašli. Sve drugo vezano uz taj futsal malonogometni klub pravi je hard-core neofašizam i ustašluk

Za početak, logotip je redizajn tipičnih ustaških memorabilija, a ni profil na Facebooku u tom smislu značajno ne zaostaje. Malo smo istražili pozadinu toga kluba na koji su građani već upozoravali, a i nadležni su poslali upozorenje još prije godinu dana, ali bez značajnijeg rezultata. Štoviše, do sada se u Splitu nitko nije osobito energično bunio, a klub je bio i rado viđen gost na turnirima Torcida kup i u Aržanu.

Adresa je sjedišta kluba Marulićeva 6 u Splitu, a to je istovremeno i adresa sjedišta lokalne podružnice HČSP-a. Stranka je smještena u prestižnoj palači Ciprianis u povijesnoj jezgri Splita zahvaljujući povlaštenom najmu Grada Splita.

Na web-stranici splitske podružnice te stranke pronašli smo informaciju da je HNK Ustanik službeno klub te stranke. Predsjednik je kluba i čelnik splitskog HČSP-a i gradski vijećnik Luka Podrug. Sportski direktor kluba je Željko Kovačević, a kapetan momčadi Jakov Podrug, sin Luke.

Uglavnom, nema nikakve sumnje da klub njeguje ustašku nostalgiju i na Facebooku se mogu vidjeti fotke više varijanti logotipa kluba, ali i likovne obrade likova poznatih ustaša, primjerice vrlo popularnog Jure Francetića.

Druge informacije na profilu i na stranici HČSP-a odnose se na malonogometni aspekt djelovanja kluba.
Luka Podrug bi zapravo bio najsretniji da se klub lijepo može zvati MNK Ustaša, ali, eto, politički i dužnosnički pragmatizam ga priječi da se konačno otvoreno očituje u tom smislu. O odgojno-sportskoj komponenti u ovome se slučaju nema što raspravljati ni govoriti.

U Splitu ta vrsta neoustaštva, posebno u navijačkoj i malonogometnoj-futsal sferi već ima status mainstreama i nitko se posebno ne uzbuđuje. Nakon poznatih skandiranja po dvoranama i stadionima u Splitu i u Hrvatskoj općenito, ništa iznenađujuće novo. Za dom sportova spremni!