BLOKADA PRAVOSUĐA

Štrajkaši pod prozorom Vlade, Malenica: Ucijenjeni smo!

13.07.2023 u 10:58

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica stao je pred novinare nakon sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), te se osvrnuo na nastavak štrajka djelatnika na sudovima, kao i na današnju odluku da se štrajkašima smanji plaća za vrijeme obustave rada. Za to vrijeme, održana je prosvjedna šetnja oko zgrade NSK, a premijera Andreja Plenkovića i ministre čuvali su specijalci

Zaposlenici u pravosuđu prošetali su oko zgrade NSK sa zviždaljkama u ustima, prosvjedujući protiv današnje Vladine odluke o umanjenju njihovih plaća i dodataka za vrijeme štrajka, koji je počeo 5. lipnja. Velikom većinom to su žene, a neke su na prosvjed povele i djecu.

Dvjestotinjak prosvjednica dvaput je u koloni prošlo oko zgrade NSK, uz zviždanje i povike. Uz redovno policijsko osiguranje, uobičajeno tijekom sjednica Vlade, na platou ispred NSK bila su i petorica pripadnika specijalne policije.

  • +9
Pravosudni službenici pred zgradom NSK Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Umjesto racionalnog razmišljanja, dobili smo ucjene sindikata', ocijenio je ministar Malenica, komentirajući odluku sindikata da nastavljaju sa štrajkom.

Ministar je demantirao tvrdnje da su pojedine kategorije zaposlenika plaćene 500 eura, rekavši da je minimalna plaća u Hrvatskoj veća od toga, a kod službenika i namještenika u pravosuđu ona je sada oko 750 eura, s tim da je cilj da dođe do 1000 eura neto početkom iduće godine.

Odgovarajući na pitanje što će reći građanima koji već sada trpe štetu, rekao je da ova situacija nije dobra ni za koga.

'Intencija Vlade je povećanje plaća. Tražimo strpljenje i povjerenje, da u sljedećih par mjeseci dođemo do 1000 eura neto plaće... Vidjet ćemo što će biti u narednim danima. Razgovarat ću s Vrhovnim sudom i DORH-om', najavio je.

Pozvao je da se hitni poslovi hitno rješavaju. 'Ne znam zašto službenici odlučuju što je hitno. Mislim da bi predsjednik suda, sudac i državni odvjetnik to trebali odlučiti', kazao je.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku, a odnosi se na štrajk u pravosudnim tijelima koji traje od 5. lipnja i najduži je do sada u Hrvatskoj.

'S obzirom na to da u zahtjevu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika stoji ultimatum da se plaće zaposlenih državnih službenika i namještenika na sudovima i u državnim odvjetništvima moraju povećati odmah te da predstavnici sindikata nisu spremni nastaviti dijalog o okončanju štrajka, kao ni socijalni dijalog u postupku uvođenja novog sustava plaća kao krajnje mjere Vlade, Vlada predlaže ovu odluku', objasnio je Malenica na sjednici Vlade.

  • +11
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

"Službenicima i namještenicima dok su u štrajku za cijelo vremensko razdoblje uplaćivat će se obvezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, počevši od 17. srpnja", naveo je.

Premijer Andrej Plenković apelirao je na zaposlene da se vrate na posao "da hrvatsko sudstvo može normalno funkcionirati". U međuvremenu, štrajkaši su prošli u blizini mjesta gdje je vlada održavala sjednicu.

Nastavak štrajka

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković rekla je ranije danas medijima da se članstvo sindikata u gotovo stopostotnom broju odlučilo da ne prihvati ovu ponudu i da nastavljaju sa štrajkom. Sindikat je jučer dobio prijedlog sporazuma koji obuhvaća povećanje plaća u dvije faze. Prva faza se već dogodila u lipnju, a duga faza je prijedlog nove uredbe.

  • +4
Štrajk u pravosuđu u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

“Poslali smo ministru odgovor i naše članstvo se u gotovo stopostotnom broju odlučilo da ne prihvati ovu ponudu i pod cijenu da nam ne isplate dane štrajka”, rekla je Šušković.