sjednica vlade

Vlada reže plaće radnicima u pravosuđu koji štrajkaju

13.07.2023 u 10:28

Bionic
Reading

Vlada je donijela odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku. Radi se o štrajku službenika u pravosudnim tijelima

'U navedenom razdoblju s predstavnicima sindikata održano je pet sastanaka na kojima se pokušao pronaći dogovor', kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, pojašnjavajući vladinu odluku.

Pobrojao je što je Vlada sve ponudila, pa i sporazum, kojeg su sindikati odbili. 'Predloženi sporazum iskorak je Vlade u jačanju dijaloga unatoč činjenici da navedeni sindikat nije reprezentativni sindikat', dodao je.

'Službenicima u pravosuđu u srpnju je isplaćena puna plaća s uvećanim dodatkom temeljem odluka Vlade, čime je prosječna plaća u pravosuđu povećana za 15 posto. Plaće službenika i namještenika u pravosuđu su u protekle 4 godine porasle u četiri intervala - 2019., 2020 dva puta te 2023. Uz ta povećanja koeficijenata u četiri intervala, osnovica za izračun plaće je porasla za 33 posto. Primjerice, od 2018. do 2023. koeficijent zapisničara porastao je za 34,8 posto, odnosno 330 eura, a u ovom sporazumu kojeg je vlada predložila plaća zapisničara bi iznosila 1000 eura neto', kazao je Malenica.

'Obzirom da u zahtjevu sindikata stoji ultimatum da se plaće samo navedenoj kategoriji službenika i namještenika moraju povećati odmah te da predstavnici sindikata nisu spremni nastaviti dijalog, Vlada predlaže odluku o umanjenju plaće za vrijeme sudjelovanja u štrajku. Uplaćivati će im se obavezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku počevši od 17. srpnja', kazao je Malenica.

  • +11
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Podsjećam da je veliki dogovor postignut s reprezentativnim sindikatima javnih i državnih službi prije nekoliko tjedana i da je omogućio da s privremenim dodatkom i povećanjem bez presedana, povećanje koje omogućuje da se premosti situacija do donošenaj novog zakona. Riječ je o zajedničkom dogovoru Vlade i sindikata. Naš apel svo ovo vrijeme i strpljivost je išla da se pronađe razumno rješenje u kontekstu svih povećanja o kojima je ministar govorio. Poreznim izmjenama ćemo dodatno omogućiti povećanje plaće svim službenicima i namještenicima o kojima je riječ', dodao je premijer Andrej Plenković.

'Apeliramo da se ljudi vrate na posao i da sudstvo može normalno funkcionirati. Zbog toga donosimo ovu odluku kako bi osigurali funkcionalnost pravosuđa. Ostajemo otvoreni za dijalog', dodao je.