isto kazneno djelo

Majka i dadilja zlostavljanog dječaka u pritvoru, prijeti im pet i osam godina zatvora

09.07.2019 u 12:58

Bionic
Reading

Policija je završila kriminalističko istraživanje nad majkom i dadiljom 2,5-godišnjeg dječaka. Sumnjiči ih se da su počinile isto kazneno djelo, povredu djetetovih prava. Dok majci prijeti do pet, dadilji do osam godina zatvora

Iz Policijske uprave zagrebačke za Dnevnik.hr oglasili su se vezano uz slučaj ozlijeđenog djeteta u Klaićevoj bolnici te osumnjičenih majke i dadilje, a njihov odgovor prenose u cjelosti:

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“ iz čl.177 st.1 i 2, te nad 20-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila isto kazneno djelo „Povreda djetetovih prava“ iz čl.177 st.1, st. 2 i st. 3.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu", navela je policija.

U Kaznenom zakonu: Zanemarivanje i zlouporaba djetetovih prava, članak 177. navodi se slijedeće:

(1) Roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba koja grubo zanemaruje svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Tko prisili dijete na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo zlorabi djetetova prava, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Ako se zbog kaznenog djela iz stavka 1. i 2. ovoga članka dijete odalo prosjačenju, prostituciji ili drugim oblicima društveno neprihvatljivog ponašanja, ili je prouzročena teška tjelesna ozljeda djeteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Prema Kaznenom zakonu, majci dječaka prijeti do pet, a dadilji do osam godina zatvora.