johnson traži solidarnost zapada

Macron u diplomatskoj akciji: U subotu razgovara sa Zelenskim, u nedjelju s Putinom

19.02.2022 u 07:17

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarat će u nedjelju telefonom s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a u subotu s ukrajinskim Volodimirom Zelenskim kako bi se "spriječilo najgore" u Ukrajini, priopćila je u petak Elizejska palača.

Treba "sve pokušati, sve učiniti kako se ne bi dogodilo najgore", ističe Elizejska palača, spominjući "opasnost ruske invazije ukrajinskog teritorija pod kontrolom vlade" u Kijevu, a ne samo proruskih separatističkih područja na istoku Ukrajine.

"Mislimo da je još moguće odvratiti predsjednika Putina od napada na Ukrajinu", rekao je savjetnik Emmanuela Macrona nakon telefonskog razgovora predsjednika država i vlada glavnih zapadnih zemalja.

U razgovoru su sudjelovali američki predsjednik Joe Biden, kanadski premijer Justin Trudeau, Ursula von der Leyen (predsjednica Europske komisije), Charles Michel (predsjednik Vijeća EU-a), talijanski premijer Mario Draghi, Jens Stoltenberg (glavni tajnik NATO-a), njemački kancelar Olaf Scholz, poljski predsjednik Andrzej Duda, rumunjski Klaus Johannis, britanski premijer Boris Johnson i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Treba sve pokušati kako bi se spriječio sukob koji bi donio destabilizaciju za sigurnost na europskom kontinentu, za Rusiju, za europske partnere i doveo nas u drukčiji geostrateški položaj ako se Rusija odvaži napasti Ukrajinu", dometnula je Elizejska palača.

Zapad ne vidi "povlačenje ruskih snaga" stacioniranih na granici s Ukrajinom, protivno tvrdnjama koje Rusija iznosi zadnjih dana, napominje ured francuskog predsjednika.

Posjet predsjednika Putina Bjelorusiji, gdje se nastavljaju zajedničke vojne vježbe, najavljen u subotu, "više je znak eskalacije, nego deeskalacije", dodaje.

Francuska "ne sumnja" da računalni napadi na Ukrajinu "dolaze iz Rusije", ističe također Elizejska palača u priopćenju.

Boris Johnson: "Još postoje izgledi da se spriječi krvoproliće"

Britanski premijer Boris Johnson ocijenio je u petak navečer da "još postoje izgledi da se spriječi nepotrebno krvoproliće" u Ukrajini, pozivajući zapadne zemlje na "solidarnost", uoči odlaska na sigurnosnu konferenciju u Muenchenu, u Njemačkoj.

Gomilanje ruskih snaga na granici s Ukrajinom se nastavlja, premda Moskva tvrdi suprotno, objavio je Downing Street, navodeći podatak o 7.000 dodatnih ruskih vojnika. Sjedinjene Države ocjenjuju da je na ukrajinskoj granici 150.000 vojnika, čak i 190.000 ako se računaju pripadnici separatističkih snaga, rekao je američki dužnosnik.

"Još postoje izgledi da se spriječi nepotrebno krvoproliće, ali to će zahtijevati solidarnost Zapada kakva nije viđena u novijoj povijesti", rekao je Boris Johnson u priopćenju.

"Saveznici moraju biti jednoglasni kako bi upozorili predsjednika Putina da će morati platiti visoku cijenu. Diplomacija još može prevladati", dodao je britanski čelnik koji u subotu sudjeluje na konferenciji u Muenchenu.

Konferencija koja se održava od petka do nedjelje posvećena je obrani i sigurnosti.

Ova godišnja konferencija događa se usred napetosti između  Moskve i Zapada koji strahuje da se ruske snage pripremaju za napad na Ukrajinu.

U Muenchenu će se održati sastanci različitih formata na kojima će sudjelovati američka potpredsjednica Kamala Harris, američki državni tajnik Antony Blinken, diplomatski vrh Europske unije, NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Rusi koji su bili redoviti sudionici konferencije, ove godine nisu poslali svoje predstavnike.