sve teže u ukrajini

[FOTO] Zemlja na rubu rata: U granatiranju proruskih separatista ubijena dvojica ukrajinskih vojnika, Zelenskij traži vojnu pomoć i investicije

19.02.2022 u 07:10

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je "siguran" u to da je ruski predsjednik Vladimir Putin "odlučio" napasti Ukrajinu, dodajući da još "nije kasno" za diplomaciju. No, stanje na granici je sve teže, a u najnovijem potezu vođe pro-ruskih separatista u Donjesku i Luhansku naredili su opću mobilizaciju

22:20 Njemački avioprijevoznik Lufthansa najavio je u subotu da će ukinuti letove za Kijev i Odesu u razdoblju od 21. do 28. veljače dok raste strah od ruske invazije. Ova njemačka zrakoplovna kompanija, u čijem su vlasništvu i Eurowings, Swiss, Brussels i Austrian Airlines, izjavila je da neprekidno pozorno prati stanje u Ukrajini te da će u skladu s tim donijeti odluku o ponovnom uvođenju linija.

Lufthansa je samo jedna u nizu europskih zrakoplovnih kompanija koje su ukinule letove prema i iz Ukrajine, navodi se u medijskim izvješćima. Veliko gomilanje ruskih vojnika na granici s Ukrajinom izaziva zabrinutost da bi invazija mogla biti neizbježna, zbog čega su vlade mnogih zemalja pozvale svoje građane da napuste zemlju što prije.

21:30 NATO je premjestio svoje osoblje iz glavnog ukrajinskog grada Kijeva u Lavov na zapadu zemlje i u Bruxelles iz sigurnosnih razloga, rekao je u subotu dužnosnik NATO-a te ujedno potvrdio izvješće norveškog portala VG.

„Sigurnost našeg osoblja je najvažnija, pa je zbog toga osoblje premješteno u Lavov i Bruxelles. Uredi NATO-a u Ukrajini ostaju otvoreni“, izjavio je dužnosnik ne navodeći detalje o broju i poslovima preseljenih.

NATO i države saveznice pomno pratie i procjenjuju situaciju te će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere, rekao je dužnosnik. Lavov se nalazi na krajnjem zapadu Ukrajine, a mnoge zemlje su već premjestile svoje osoblje iz Kijeva.

19:34 Ministri vanjskih poslova skupine G7 nazvali su u subotu navečer sve veći broj kršenja primirja u istočnoj Ukrajini "vrlo zabrinjavajućim". Ministri G7 osudili su u upotrebu teškog naoružanja i neselektivno granatiranje civilnih područja u regiji Donbasa rekavši da to predstavlja kršenje sporazuma iz Minska, osmišljenog 2015. za mirno rješavanje sukoba.

Pozvali su Rusiju da iskoristi svoj utjecaj na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini i ispuni svoje obveze u provedbi sporazuma iz Minska. Ministri su izjavili da su posebno zabrinuti zbog djelovanja samoproglašenih „narodnih republika“ u istočnoj Ukrajini te da strahuju da bi „inscenirani incidenti mogli biti iskorišteni kao izgovor za moguću vojnu eskalaciju“.

Predstavnici G7 pohvalili su izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji ranije u subotu gdje je istaknuo da je spreman igrati konstruktivnu ulogu u mirovnom procesu.

17:31 Ukrajinska vojska objavila je da su u subotu granate proruskih separatista ubile dvojicu ukrajinskih vojnika, a četvorica su ranjena u području istočne Ukrajine gdje je ovotjedno nasilje izazvalo bojazan od početka ruske vojne akcije.

Ukrajinska vojska je na svojoj Facebook stranici objavila da je od početka dana evidentirala 70 kršenja primirja koja su počinili separatisti, u usporedbi sa 66 slučajeva u prethodna 24 sata.

Vojska je izvijestila da su separatisti otvorili vatru na više od 30 naselja duž crte bojišnice koristeći teško topništvo, što je zabranjeno sporazumima čija je svrha spriječiti dugotrajni sukob.

16:52 Ukrajini ne trebaju prognoze datuma ruske invazije, nego vojna pomoć i investicije, rekao je u subotu predsjednik te države Volodimir Zelenskij, naglasivši da je Kijev „ne paničari” zbog trenutne situacije na istočnim granicama.

Usprkos upozorenjima američkih dužnosnika da ne napušta Ukrajinu i posjećuje Muenchen, Zelenskij je u subotu stigao na sigurnosnu konferenciju u tom bavarskom gradu.

„Za pomoć Ukrajini ne trebaju nam datumi potencijalnih invazija, obranit ćemo na sve datume”, potrebno je naoružanje, osnaživanje ekonomije kroz investicije ili povoljne kredite, rekao je Zelenskij.

„Ne možemo na dnevnoj razini govoriti da će sutra biti rat. Kako će funkcionirati naše gospodarstvo ako se svaki dan očekuje invazija. Može li se živjeti u takvoj državi? Ne može”, naglasio je ukrajinski predsjednik.

Ukrajina stoga „ne paničari”, „konzistentna je u ignoriranju provokacija” te je njezin odgovor „veoma miran” jer se ona već osam godina nosi s ruskom agresijom i zna na što treba, a na što ne treba reagirati. 

„Kad masovni mediji pišu da je situacija nikad gora, to nije istina”, istaknuo je Zelenskij, iako je stanje ocijenio „tragičnim”, pa i za Ruse koji su nekad imali dobre odnose s Ukrajincima. 

Zelenskij u svom obraćanju nije štedio Zapad, naglasivši da Rusija još od 2014. uvjerava da Ukrajinu „nitko ne čeka u Europi”, na što Europa ne daje protuodgovor.

15.24 Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve njemačke državljane da odmah napuste Ukrajinu, budući da Zapad strahuje od ruske vojne invazije na Ukrajinu .

Vodeća zrakoplovna kompanija Lufthansa također je objavila da obustavlja letove za i iz Kijeva .

Austrija je u subotu također pozvala sve svoje građane da 'odmah' napuste Ukrajinu, s izuzetkom onih koji trenutno borave u zapadnoj Ukrajini.

14:47 Zapadni čelnici upozorili su Rusiju da ni ne pomišlja o pomicanju državnih granica neke zemlje silom te su istodobno istaknuli da će Moskva platiti visoku političku i ekonomsku cijenu za bilo kakvu vojnu intervenciju u Ukrajini.

Američka potpredsjednica Kamala Harris rekla je da će Sjedinjene Države pojačati istočni bok NATO-a da bi dodatno utjecale na odvraćanje Rusije od bilo kakve vojne akcije uz prijetnju sankcijama. "Nacionalne granice ne bi se smjele mijenjati silom", rekla je Harris u subotu na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

"Pripremili smo ekonomske mjere koje će biti brze, oštre i djelovat ćemo jedinstveno", rekla je. "Ciljat ćemo ruske financijske institucije i ključne grane industrije."

Sigurnosni dužnosnici su upozorili da je Rusija razmjestila vojne snage koje su spremne za invaziju na Ukrajinu u bilo kojem trenutku te su kazali da bi Moskva mogla stvoriti izgovor za invaziju uz pomoć takozvane operacije pod lažnom zastavom.

14.05 Britanski premijer Boris Johnson rekao je da postoji 'izuzetna opasnost za svijet' od potencijalne ruske invazije na Ukrajinu, što će 'odjeknuti svijetom'.

Govoreći na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu, Johnson je rekao 'Britanija će se uvijek zalagati za slobodu i demokraciju diljem svijeta'.

'Ako Ukrajina bude napadnuta, šok će odjeknuti svijetom', rekao je Johnson, 'i ti odjeci će se čuti u istočnoj Aziji i na Tajvanu .'

12:55 Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u subotu vježbe strateških nuklearnih raketnih snaga, a Washington je rekao da su ruske snage u blizini ukrajinske granice "spremne za napad".

Dok se zapadne države boje početka jednog od najgorih sukoba od Hladnog rata, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da se ruske snage počinju "raspoređivati i približavati" granici sa svojim bivšim sovjetskim susjedom. "Nadamo se da će se povući s ruba sukoba", rekao je na konferenciji za novinare tijekom posjeta Litvi, dodavši da invazija na Ukrajinu nije neizbježna.

Rusija je naredila jačanje vojske zahtijevajući od NATO-a da se Ukrajina nikada ne priključi savezu, ali kaže da su predviđanja da planira invaziju na Ukrajinu pogrešna i opasna. Kaže da se sada povlači, dok Washington i saveznici inzistiraju na tome da se gomilanje vojnika povećava.

12:15 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u subotu je rekao da je poslao pismo ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u kojemu je ponudio dodatne razgovore o potencijalnom smirivanju sukoba u Ukrajini, ali je upozorio Moskvu na opasnosti traženja neostvarivih sigurnosnih zahtjeva, prenose agencije.

Stoltenberg je također na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji kazao da nema znakova povlačenja ruskih postrojbi, usprkos ruskoj tvrdnji da je započela s povlačenjem dijela postrojbi iz područja blizu granice s Ukrajinom.

Glavni tajnik NATO-a ističe da postoji realan rizik od sukoba, dok se gomilanje ruske vojske nastavlja. "Pozvao sam Rusiju i sve NATO saveznice na sastanke Vijeća NATO-Rusija. Ponovio sam svoj poziv u pismu koje sam poslao ministru Lavrovu u četvrtak", poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je također kazao da je Moskva postavila sigurnosne zahtjeve za koje je znala da ih NATO ne može ispuniti.Rusija traži, između ostalog, zabranu ukrajinskog ulaska u NATO koji ističe da po konvencijama UN-a svaka država ima pravo pristupiti savezu kojem želi.

11:42 Litavski predsjednik pozvao je da se ojača sigurnost baltičkih država američkim snagama jer je regija zabrinuta zbog gomilanja ruskih vojnika pored Ukrajine u čemu zapadne države vide prijetnju invazijom.

"Rusko gomilanje vojske na istočnoj granici NATO-a mijenja sigurnosnu situaciju", rekao je predsjednik Gitanas Nauseda nakon sastanka s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom u Vilniusu.

11.36 Ukrajinska vojska izvijestila je o intenzivnom granatiranju ukrajinskih civila u subotu ujutro od strane separatista koje podržava Rusija .

Objavili su fotografije koje prikazuju topničke napade na selo Novoluganskoe , u regiji Donjeck sjeverno od grada Horlivka koji drže pobunjenici. Iznad kuća i drvoreda vidi se oblak bijelog dima. Separatisti su napali topničkim granatama kalibra 122 mm, priopćila je ukrajinska vojska.

11.35 Ruski dužnosnici priopćili su u subotu ujutro da je više od 1600 ljudi stiglo u rusku regiju Rostov iz Donbasa , u sklopu masovne evakuacije građana koju su u petak navečer najavili čelnici separatističkih država država u istočnoj Ukrajini .

Separatisti iz Donjecka i Luhanska u petak navečer pozvali su na evakuaciju žena i djece u regiji, navodeći strah od neposredne ukrajinske vojne invazije, dok zapadni dužnosnici upozoravaju da Moskva pokušava stvoriti izgovor za invaziju Ukrajine.

  • +4
Izbjeglice na granici s Rusijom Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Pivovarov / Sputnik / Profimedia

11.32 Govoreći na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu ujutro, njemački kancelar Olaf Scholz je rekao da je zapad spreman odmah odgovoriti na rusku vojnu akciju, ali je naglasak i dalje bio na razgovoru za pronalaženje diplomatskog rješenja. 'Ne postoji ništa što opravdava raspoređivanje više od 100.000 vojnika koji okružuju Ukrajinu ', rekao je Scholz, upozorivši da bi bila 'ozbiljna greška' da Rusija napadne Ukrajinu .

'Na sastanku s predsjednikom Putinom u utorak jasno sam dao do znanja da će svako daljnje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine imati visoku cijenu za Rusiju u političkom, gospodarskom i strateškom smislu', kazao je. Scholz je dodao da postoje jasni znakovi da je Rusija još uvijek otvorena za pregovore.

10.15 Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO -a, rekao je da se 'mir ne može uzeti zdravo za gotovo' i upozorio da će ruski predsjednik Vladimir Putin, napadne li Ukrajinu, samo 'dobiti više snaga NATO-a' na svojim granicama.

Govoreći na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, Stoltenberg je rekao: 'Ako je cilj Kremlja da ima manje NATO-a na svojim granicama, samo će dobiti više NATO-a. A ako želi podijeliti NATO, samo će dobiti još ujedinjeniji savez.'

'NATO je obrambeni savez, mi ne prijetimo Rusiji ili bilo kome drugom. Ali poduzet ćemo sve potrebne mjere da zaštitimo i obranimo sve naše saveznike', kazao je.

10:13 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oglasila se o stanju u Ukrajini, kazavši da 'ne možemo ovo dopustiti', ali 'još uvijek postoji nada da će mir prevladati i da će nas diplomacija odvesti gdje treba'.

Kazala je da su zapadni čelnici spremni odgovoriti financijskim i gospodarskim sankcijama, te da su rezerve plina 'na sigurnoj strani' čak i u slučaju potpunog prekida opskrbe ruskim plinom.

Von der Leyen je rekla da su zapadni saveznici ujedinjeni, podržavajući demokraciju u Ukrajini i da su kontra napada iz Rusije koji traju već sedam godina, poput dezinformacija, cyber napada i hibridnog rata.

9.09 Ukrajinska vojska tvrdi kako je na istoku zemlje poginuo jedan ukrajinski vojnik.

9.02 Vođe separatista u Donjecku i Lhansku naredili su opću mobilizaciju. Denis Pušilin, čelnik proruske separatističke vlade u regiji Donjeck, objavio je u subotu priopćenje u kojem najavljuje opću mobilizaciju vojnika i poziva pričuvnike da se pojave u vojnim uredima. Nešto kasnije i Leonid Pasečnik iz samoproglašene Luhanske Narodne Republike (LNR), također je potpisao naredbu za potpunu vojnu mobilizaciju.

Biden uvjeren da je Putin odlučio napasti Rusiju

"Siguran sam da je odlučio. Imamo razloga tako misliti", rekao je američki predsjednik odgovarajući na novinarsko pitanje u Bijeloj kući.

Sve dok se invazija ne dogodi, "diplomacija je moguća", dodao je, istaknuvši da se američki državni tajnik Antony Blinken treba u četvrtak u Europi sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Američki predsjednik se zapitao je li ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom "najpametnije" da u ovom trenutku putuje na međunarodnu konferenciju u Muenchenu, ocijenivši da je odluka o tome na njemu.

"U traženju diplomatskog rješenja to možda nije, to možda jest najpametnije, ali odluka je na njemu", rekao je Biden, ne odgovorivši jasno na pitanje hoće li Zelenski sudjelovati na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu koja se završava u nedjelju.

Vlasti na proruskom pobunjenom području u naredile su evakuaciju civila u Rusiju.

"Sve to odgovara već viđenoj ruskoj strategiji stvaranja izlike za napad na Ukrajinu", rekao je Biden u svom govoru iz Bijele kuće nakon još jednog virtualnog sastanka s europskim i sa saveznicima u NATO-u.

Bojazan od ruske vojne intervencije u Ukrajini bila je u petak veća no ikad zbog učestalog kršenja primirja između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika koji od 2014. ratuju na istoku Ukrajine.

OESS upozorava na "dramatičan porast" kršenja primirja u Ukrajini 

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) izvijestili su u subotu o "dramatičnom porastu" kršenja primirja na istoku Ukrajine, gdje od 2014. traje sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga.

OESS je izvijestio o 222 prekida primirja u četvrtak na bojišnici u okolici Donjecka pod kontrolom proruskih snaga, od čega 135 "eksplozija", kojih je u srijedu bilo 189, a u utorak 24.Na području Luhanska, drugog grada na ukrajinskom istoku koji drže proruski separatisti, organizacija je utvrdila 648 kršenja, od čega 519 "eksplozija", nakon 402 u srijedu i 129 u utorak.

Eksplodirao naftovod na separatističkom području

Društvenim mrežama u petak se širila se snimka dvije snažne eksplozije u Luhansku. Ruska novinska agencija Ria Novosti izvijestila je da je eksplodirao međunarodni naftovod u Luhansku, gradu pod kontrolom proruskih separatista.

Eksplozija naftovoda Družba potresla je Luhansk, javila je Ria Novosti.

Eksplozija, koje uzrok u petak navečer još nije bio poznat, dogodila se u času kada je napetost u krizi između Zapada i Rusije u vezi s Ukrajinom na vrhuncu. Naftovod Družba povezuje Rusiju s nizom nekadašnjih sovjetskih satelita u istočnoj i u srednjoj Europi.

Kako navodi ruska agencija, nakon eksplozije naftovoda u Luhansku se dogodila još jedna eksplozija koje se uzrok ne navodi.

Prema tvrdnjama nekih korisnika društvenih mreža, eksploziv su podmetnuli Rusi koji će Ukrajince okriviti za teroristički napad.

Rusija niječe bilo kakve planove za invaziju i traži jamstva za svoju sigurnost, napose povlačenje NATO-a iz istočne Europe, što Zapad odlučno odbija.