diplomatska inicijativa

Macron će o Ukrajini razgovarati s Putinom, Zelenskim, Dudom

03.02.2022 u 11:10

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarat će u četvrtak s kolegama iz Rusije, Ukrajine i Poljske, što je nakon njegova razgovora s američkim predsjednikom nastavak diplomatske incijative da se politički razriješi kriza na rusko-ukrajinskoj granici.

Zapad od kraja 2021. optužuje Moskvu da je nagomilala desetke tisuća vojnika blizu ukrajinske granice radi moguće invazije, a Rusija takve nakanae odbacuje i traži od zapadnog saveza NATO-a jamstva za vlastitu sigurnost.

Nakon videokonferencije s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o Ukrajiini, Macron će u rano poslijepodne telefonski razgovarati s poljskim kolegom Andrzejem Dudom, a navečer s ruskim Vladimirom Putinom te ukrajinskim Volodimirom Zelenskim, najavila je Elizejska palača.

"Prioritet je pronaći politički put izlaska iz krize" te "deeskalirati" napetosti na granici, rekao je Macron.

"U telefonskom razgovoru vođenom kasno u srijedu navečer, američki predsjednik Joe Biden i Macron obvezali su se na snažnu koordinaciju i dogovor između europskih partnera i saveznika", priopćila je Elizejska palača.

Razgovarali su, osim o diplomatskim naporima, i o pripremama za nametanje brzih i strogih ekonomskih sankcija Rusiji u slučaju invazije na Uikrajinu", objavila je Bijela kuća.

Emmanuel Macron je naznačio da bi mogao putovati u Moskvu te možda u Kijev idućih dana.

"Ništa ne isključujem jer mislim da je uloga Francuske koja ovaj semestar predsjeda Vijećem Europske unije, pokušati graditi zajedničko rješenje", rekao je.

Kako se to u diplomatskom žargonu naziva diplomatski balet šefova država i vlada između Moskve i Kijeva nastavlja se u pokušaju deeskalacije napetosti.

Početkom tjedna u Kijevu je boravio britanski premijer Boris Johnson, a "vrlo skoro" u Moskvu kani putovati njemački kancelar Olaf Scholz.