PIVAJUĆI KAMENU I DRAČI

Lupino poslao fosilne križeve Obami i Gotovini

02.07.2009 u 15:34

Bionic
Reading

Stefan Lupino poklonio je generalu Gotovini jednu svoju fotografiju nastalu u Zadru prošle godine, te 30-ak centimetara veliki drveni križ izrađen od fosilnog drva hrasta starog 6000 godina

ZADAR - 'Zahvalio sam se Lupinu na poklonima u ime generala u nadi da će mu se on osobno uskoro moći na tome zahvaliti. Darove mu neću uručiti u Haagu već će ga čekati ovdje u Zadru', kazao je Željko Dilber, umirovljeni pukovnik i kum generala Ante Gotovine na izložbi 'Photo&Design by Lupino' koja je u srijedu navečer otvorena u galeriji Kapetanove kule u Zadru.

Lupino i Dilber

Za potvrdu starine drveta, kaže Lupino, dobio je certifikat Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba. Sličan križ od istog drveta Lupino je nakon inauguracije poslao novom američkom predsjedniku Baracku Obami, a još jedan nalik tomu ovog će ljeta izložiti u jednoj galeriji na Korčuli.

'Ja i general Gotovina smo prijatelji. Bio sam jedini fotograf na njegovom vjenčanju. On, supruga Dunja, kum Šušak i ja. Nadam se da će se uskoro vratiti svojoj kući', kazao je poznati fotograf.

Lupino je u Kapetanovoj kuli na tri razine postavio retrospektivnu izložbu svojih fotografija, od prvih golih aktova i portreta nastalih u New Yorku osamdesetih godina prošlog stoljeća, do posljednjih humanitarnih fotografija djece s problemima u razvoju te crno-bijelih fotografija Simone Gotovac

Osim fotografija, Lupino se predstavio i s nekoliko autorski dizajniranih komada kućnog namještaja te drvenih križeva s metalnim ukrasima.

Ipak, umjesto uobičajenog foto-sessiona s nekom novom starletom, Lupino je za kraj večeri izabrao dalmatinsku pjesmu, pa je u društvu prijatelja iz klape Intrade, Renate Peroš i Nike Pavina, otpjevao hit 'Croatio iz duše te ljubim', također u čast generala Gotovine.