OPTIMISTIČNA PROGNOZA

Ravnatelj KB Dubrava nazire izlazak iz pandemije: Imamo 370 hospitaliziranih. Prije dva tjedna bilo ih je više od 500

18.01.2021 u 09:46

Bionic
Reading

Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava, komentirao je aktualnu situaciju s pandemijom koronavirusa u zemlji, kao i stanje u toj bolnici. 'Imamo dobre vijesti! Hospitalizirano je 370 bolesnika, a prije dva tjedna smo ih imali preko 500', rekao je Lukšić za N1, dodavši da se smanjio i broj pacijenata na respiratoru

Govoreći o stanju u bolnici, Lukšić je rekao da su dva bolesnika na uređaju ECMO, što znači da se radi o najtežim bolesnicima. 'Dosad je ECMO-m liječeno pet bolesnika. To je dugotrajno i vrlo kompleksno liječenje, a od tri dosadašnja liječenja, dva su pacijenta preminula, ali moramo znati da je riječ o najtežim bolesnicima', objasnio je Lukšić za N1.

'Pomoć ostalih kolega i osoblja bio je hvale vrijedan potez i velika pomoć. Razmatramo mogućnosti kako ćemo smanjiti jedinice intenzivnog liječenja, kako ravnomjernije rasteretiti sustav. Manji je broj pacijenata i lakše je raditi', rekao je Lukšić.

Što se tiče cijepljenja zdravstvenih djelatnika, Lukšić je istaknuo da je otpočetka u njegovoj bolnici interes za cjepivo velik te da je preko 75 posto djelatnika izrazilo interes za cijepljenjem, a cijepio se i on sam.

'Mogu reći da je ključ jasnog komuniciranja prema građanima i oni će sami shvatiti. Cijepljenje je jedini mogući izlaz iz pandemije i čim se više ljudi cijepi, to će se prije epidemiji nazrijeti kraj', rekao je Lukšić.

Zagreb: Cijepljenje prvih zdravstvenih djelatnika u KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Kriza oko pandemije dobro je vođena, smatra on.

'Mislim da je otpočetka dobro upravljana i dobro vođena kriza pandemije u našoj zemlji. Građani su pratili upute i svaki put kad god je dobro i jasno komunicirano, građani su se prilagođavali i pridržavali mjera. Dolazak proljeća vidim kao izlazak iz pandemije bez većih potreba za restrikcijama', rekao je Lukšić.

Govoreći o šatorima, koje je vojska postavila ispred bolnice, Lukšić je istaknuo da oni nisu korišteni, što je dobra vijest, ali da će ostati u krugu bolnice sve dok ministarstvo i Stožer ne procijene da je vrijeme da ih se ukloni.

Što se tiče Arene u kojoj su smješteni neki oboljeli od covida, Lukšić je rekao da vjeruje da će se i ona u sljedećim danima zatvoriti.