MUČENJA U LOGORU MANJAČA

Lukaić je najmanje osam puta bio u Hrvatskoj, žrtva je još 2012. dala iskaz. Zašto je tek sada uhićen?

03.07.2018 u 14:55

Bionic
Reading

Ove je subote Dane Lukaić, 67-godišnjak iz Banje Luke, rano ustao kako bi stigao na autobus kojim je trebao deveti put stići u Hrvatsku na komemoraciju srpskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Jadovno. Ako je sve prošlo glatko osam puta, koliko je najmanje prešao hrvatsku granicu, zašto ne bi i deveti? No na komemoraciju nije stigao. Izvučen je iz autobusa na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo. Nakon više od 26 godina uhićen je zbog zločina počinjenih nad Hrvatima u zloglasnom logoru Manjača. Pitanje je - zašto tek sada. Očito je Lukaić nemali broj puta dolazio u Hrvatsku

Početak programa Dana sjećanja kasnio je ove subote puna dva sata jer se čekalo da stigne 150 sudionika u tri autobusa koji su bili zadržani na graničnom prijelazu Izačić-Ličko Petrovo Selo. Predsjednik Udruge Jadovno 1941. Dušan Bastašić rekao je 'da su putnici bili dugo i detaljno pretresani, a da je jedan pošten i častan čovjek, Dane Lukaić, zadržan i nije mogao, deveti put, odati počast žrtvama Jadovnog'.

Da nije bilo kašnjenja komemoracije, na kojoj je bilo podosta novinara, u javnosti možda ne bi tako bombastično odjeknula vijest o uhićenju. Jer je 'dobar i častan čovjek' ni manje ni više nego jedan od zapovjednika zloglasne Manjače. Lukaić je na Manjači bio kao 'oficir u organima sigurnosti' iz V. armijske oblasti JNA. Nije bio zapovjednik logora, kako je glasila prva informacija, već zamjenik zapovjednika iz redova KOS-a.

Od kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, za što ga se sumnjiči, prošlo je 26 godina. Do ove subote bio je najmanje osam puta u Hrvatskoj na komemoraciji u Jadovnom. U drugim prigodama još tko zna koliko puta. No zašto je onda tek sada uhićen?

Izvidi počeli tek ove godine

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu na to pitanje imaju jednostavan odgovor. Izvidi su počeli tek ove godine, dakle 26 godina od počinjenja kaznenog djela. Dakle Lukaić nije ni mogao ranije biti uhićen.

Navedeni izvidi provedeni su u koordinaciji Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Ravnateljstva policije Hrvatske.

U MUP-u potvrđuju isto. 'Nakon što je provedenim izvidima prikupljen dostatan supstrat činjenica i dokaza koji upućuju na osnove sumnje da je upravo osumnjičenik počinio kazneno djelo za koje ga se tereti, isti je 30. lipnja 2018. godine po dolasku u RH uhićen i doveden u službene prostorije PU zagrebačke, kojom prilikom je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenika podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu radi postojanja osnovane sumnje da je počinio naprijed navedeno kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava', kažu u MUP-u za tportal.

Žrtva zvjerstava dala iskaz još 2012. Što se čekalo?

O zvjerstvima koja su u logoru Manjači tijekom 1991. i 1992. proživljavali zarobljenici jedini je otvoreno govorio N.N., koji je u vrijeme zarobljavanja u Hrvatskoj kao pripadnik HOS-a imao 17 godina. Svoju ispovijest dao je 2014. anonimno za Slobodnu Dalmaciju.

On je prvi progovorio o tabu temi, silovanju zarobljenih muškaraca.

Dolazak logoraša iz Manjače u Jajce Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U tri i pol mjeseca, koliko je bio u logoru Manjači, više je puta silovan i to predmetima, svakodnevno premlaćivan, vođen na strijeljanja i klanja pa vraćan, čupali su mu nokte na rukama i nogama, čekićem razbijali kosti desne ruke, spajali na struju. Od njih šestorice HOS-ovaca koji su bili s njim dvojica su živa dok su ostali počinili samoubojstvo.

U tom je tekstu 2014. kazao da je o svemu dao iskaz DORH-u, i to još 2012. Stoga smo Državno odvjetništvo pitali što je s tim iskazom i je li Lukaić uhićen temeljem tih informacija s obzirom na to da ga službeno sumnjiče za iste zločine koje spominje N.N.

Naime, Lukaića se sumnjiči da je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HOS-a, kao i drugih za sada nepoznatih zarobljenika, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da zlostavljaju i tjelesno ozljeđuju ratne zarobljenike, što su ovi i radili i u više navrata udarali ih nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu te vješajući ih o strop. Jednom zarobljenom pripadniku HOS-a gurali su palicu u anus te je okrivljenik osobno prilikom ispitivanja tog istog zarobljenika u dva navrata udarao ga drškom pištolja po glavi, stolicom po leđima i palicom po spolovilu. Također je zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da u njegovoj prisutnosti udaraju i zlostavljaju prije spomenutog zarobljenika, što su oni i činili te imenovanog udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu te jednom prilikom čekićem po šaci desne ruke dok mu ju je on držao', izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Iz Županijskog državnog odvjetništva ne odgovaraju na pitanje iako se ispovijest za Slobodnu Dalmaciju i pobrojana djela za koja se Lukaić sumnjiči nevjerojatno podudaraju.

Spominju nam samo da su u prosincu 2014. podignuli optužnicu protiv zapovjednika Manjače Ratka Andrića zbog kaznenog djela ratnog zločina. Kazneni postupak je u tijeku iako je Andrić nedostupan hrvatskom pravosuđu jer se nalazi u Srbiji.