prijetnje izraelu

Lufthansa obustavila letove za Teheran zbog trenutne situacije na Bliskom istoku

10.04.2024 u 22:59

Bionic
Reading

Njemačka Lufthansa u srijedu je objavila da je nakon pomne procjene odlučila obustaviti letove za i iz Teherana vjerojatno do četvrtka 11. travnja, "zbog trenutne situacije na Bliskom istoku".

Zemlje u regiji i SAD na visokoj su razini pripravnosti te se pripremaju za mogući napad Irana koji bi uslijedio kao odgovor na izraelsko bombardiranje iranskog konzulata u Siriji 1. travnja.

"Neprestano pratimo situaciju na Bliskom Istoku i u bliskom smo kontaktu s vlastima. Sigurnost naših gostiju i osoblja je glavni prioritet Lufthanse", rekao je glasnogovornik aviokompanije.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je u srijedu da Izrael "mora biti kažnjen i bit će" zbog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u Damasku.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz, u očiglednom odgovoru Hameneiju, rekao je u srijedu da će Izrael odgovoriti ako Iran napadne Izrael sa svoga tla.

Iran podupire regionalne skupine koje su se uključile u sukob otkad je Izrael pokrenuo svoju invaziju Gaze nakon Hamasova napada na južni Izrael 7. listopada. U šest mjeseci izraelskog bombardiranja Gaze, ubijeno je više od 33.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva palestinske enklave. Hamas je, prema izraelskim podacima. 7. listopada u Izraelu ubio 1200 ljudi.