nezadovoljno osoblje

Lufthansa ide u štrajk, otkazuje se velik broj letova

05.02.2024 u 09:06

Bionic
Reading

Zemaljsko osoblje njemačkoga nacionalnog prijevoznika Lufthanse počet će štrajk ove srijede, rekao je u ponedjeljak sindikat Verdi, u najnovijem od niza štrajkova u njemačkom transportnom sektoru jer radnici traže veće plaće

Predviđeno je da štrajk počne u 4 sata ujutro u srijedu i traje do 7. 10 sati u četvrtak, navodi sindikat u priopćenju. Bit će pogođene zračne luke u Frankfurtu, Munchenu, Hamburgu, Berlinu i Duesseldorfu.

Glasnogovornik Lufthanse rekao je da je prerano reći koliko će letova biti otkazano, budući da zrakoplovna tvrtka sastavlja raspored za hitne letove pregledavajući 3000 dnevnih letova na koje bi štrajk mogao utjecati.

"Naravno da će to biti puno", rekao je glasnogovornik. Zemaljske usluge jedna su od nekoliko podružnica Lufthanse koje trenutno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

U pregovorima Verdi zahtijeva povećanje plaća od 12,5 posto za 25. 000 radnika ili najmanje 500 eura više mjesečno u razdoblju od 12 mjeseci, plus jednokratnu isplatu od 3000 eura kako bi se nadoknadila inflacija .

Štrajk u zračnoj luci u Düsseldorfu Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang / Zuma Press / Profimedia

Sindikat tvrdi da su viši troškovi života i veliko opterećenje zbog nedostatka osoblja osnova za veće plaće. Zemaljsko osoblje Lufthanse prekinulo je rad u srpnju 2022. tijekom posljednjeg kruga pregovora o kolektivnim ugovorima, uzrokujući velike smetnje u putovanju.

Od tada je najveće europsko gospodarstvo pogođeno nizom štrajkova širom zemlje koji su utjecali na zračni promet, željeznicu i javni prijevoz.