O PET REFORMI

Lovrinović: Plaće u javnom sektoru neće se rezati

30.12.2015 u 18:51

Bionic
Reading

Ivan Lovrinović, saborski zastupnik Mosta i profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, gostovao je u dnevniku N1 televizije te je jasno istaknuo da neće biti rezanja plaća u javnom sektoru

Upitan kako vidi reforme o kojima se proteklih dana neprestano govori, Lovrinović je rekao kako tu nema puno tajni i da su ključni potezi već predstavljeni, a to je pet reformi za monetarni i financijski sustav te javni sektor.

Na pitanje kako komentira činjenicu da je HDZ sadašnjeg mandatara Tihomira Oreškovića planirao postaviti za ministra financija, Lovrinović je rekao:

‘Od početka smo smatrali da bi najbolje rješenje bio nestranački mandatar. Ono što je on prije pregovarao s nekim ja ne znam, a činjenica je da Orešković nije član nijedne stranke’, smatra Lovrinović.

Što se tiče sadašnjeg ministra financija Borisa Lalovca, Lovrinović je istaknuo kako vjeruje da je Lalovac iza sebe ostavio uredno ministarstvo.

‘Ostaje nam vjerovati onome što je rekao Lalovac, a on se pokazao ozbiljnim čovjekom. Najveći su problem kamate na javni dug. Naš je cilj da se poveća prihodna strana proračuna, a na rashodnoj strani ćemo rezati ono što treba, ali to ne znači da ćemo rezati plaće. Racionalizacija je vezana za reformu lokalne uprave i samouprave’, rekao je Lovrinović.

‘Na rashodnoj strani nemamo što previše rezati - plaće nećemo rezati. Kad je riječ o lokalnoj samoupravi i upravi, racionalizacija tog segmenta će donijeti uštede’, dodao je.

Lovrinović umiruje one koji se boje da će nova Vlada biti izrazito neosjetljiva prema radnicima. ‘Ova vlada neće biti proturadnička, bit ćemo socijalno osjetljivi’, rekao je dodavši kako neće biti smanjenja plaća.

Osvrnuo se i na navode o tome da Most želi glavnu funkciju u Hrvatskoj narodnoj banci te spekulacije o tome da želi biti guverner, koje nije demantirao.

'Nismo pregovarali da tražimo pozicije - 15 godina se bavim makroekonomijom, monetarnom politikom i financijama, pratim i kritiziram to područje. Sad je javnosti zanimljivije to jer sam i zastupnik, a zalažem se za promjene. Tu je i monetarna politika. Obećali smo javnosti monetarnu reformu. HNB je vrhovna monetarna vlast, a dosad je pokazala značajne nedostatke i slabosti te je gospodarstvo nepotrebno dugo ostalo u recesiji.'