HRVATSKI VOĆARI

Loša godina - kiša mjesecima, ruski embargo i nedostatak hladnjača

10.10.2014 u 17:11

Bionic
Reading

Najveći problemi u voćarskoj proizvodnji 2014. su rekordno kišna godina, koja je značajno smanjila urod, ruski embargo i nedostatak hladnjača, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatske voćarske zajednice (HVZ), održanoj u Đakovu u okviru 13 manifestacije 'Jabučini dani' i 6. tradicijsko-obrtničkog sajma 'Đakovo Expo - Zlatne ruke'.

Brojke iz berbe tek se očekuju, no već se zna da čak 30.000 tona jabuka trune u voćnjacima jer su uslijed kiša pale na tlo i ne idu u berbu. To je čak trećina prošlogodišnjeg uroda koji je iznosio 120.000 tona, rekao je predsjednik HVZ-a Željko Banjavčić, dodavši da je cijena jabuka preniska da bi proizvođač imao ekonomsku računicu.

Prosječna cijena jabuka idared, kada se uračunaju svi troškovi, iznosi samo 1,05 do 1,10 kuna, što nikako ne pokriva proizvođačke troškove. Posljedice će biti dugoročne i najbolji voćari napustit će proizvodnju, ocijenio je Banjavčić. Ukazao je na nedostatak hladnjača u domaćoj proizvodnji. Deset godina nije se razmišljalo o toj logistici za voćare i danas, u odnosu na proizvodnju, imamo svega 50 posto kapaciteta za ubiranje i spremanje jabuka, a među njima nije ni jedan u rukama organiziranih proizvođača.

Stoga voćari traže da se ide s organiziranjem proizvodnje uz garanciju države i osiguranje dovoljnih kapaciteta hladnjača prema EU standardima, rekao je Banjavčić.


Glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković ocijenio je da voćarstvo ne nailazi na razumijevanje aktualne Vlade. Važna gospodarska grana, kao što je voćarstvo, od ove je Vlade i resornog ministarstva ostavljeno da se snalazi samo kako zna i umije, a hrana je strateško pitanje, rekao je Ivković. Naveo je da u Hrvatskoj nedostaju tri strateške hladnjače - po jedna u Međimurju, u Moslavini i Slavoniji, s kapacitetima od po 1.000 vagona voća.

Govoreći o negativnim učincima ruskog embarga na domaću voćarsku proizvodnju predsjednik klastera "Slavonska jabuka" Stjepan Zorić rekao je kako se zbog tog embarga u ovom trenutku u Europskoj uniji nema kome prodati proizvoda vrijednih više od 6 milijardi eura. 'Dolilo je to ulje na vatru ionako teške godine za nas hrvatske voćare. Prejeftina roba iz zapadne Europe umnogome nam ruši cijenu, stvara nered i urušava cijeli sustav. Bez intervencije države prejeftin uvoz jabuke propast je za domaće voćare i otkupljivače', ocijenio je Zorić.

Voćari su kao ogledni primjer pozitivnog reagiranja za domaću proizvodnju na ruski embargo naveli Poljsku, koja je istaknuta i kao primjer lobiranja svojih europarlamentaraca u rješavanju problema domaćega voća dok ta kriza traje. Poljski proizvođači imaju 3 milijuna tona na skladištu, gdje robu čuvaju besplatno i čekaju da se embargo ukine, naveo je Zorić.