ODLUKA NOVE PREMIJERKE

London će izuzeti svoje vojnike iz Europske konvencije o ljudskim pravima

04.10.2016 u 17:05

Bionic
Reading

Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo je u utorak da želi izuzeti svoje vojnike iz Europske konvencije o ljudskim pravima dok sudjeluju u ratnim sukobima u inozemstvu, kako bi se izbjeglo da ih se nepravedno progoni.

Izuzeće se ne odnosi na zabranu mučenja ili porobljavanja, ali se može odnositi na "pravo na život" u kontekstu legalnih ratnih djelovanja.

"Moja vlada učinit će da naši vojnici budu priznati za nevjerojatan posao koji rade. Oni koji služe na prvoj liniji imat će našu potporu kada se vrate kući", kazala je britanska premijera Theresa May, u priopćenju.

Prijedlog, najavljen na kongresu Konzervativne stranke u Birminghamu, trebao bi spriječiti višestruke tužbe protiv britanskih vojnika.

Zemlje potpisnice Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda mogu privremeno "izuzeti" svoje državljane iz konvencije "u vrijeme rata ili druge izvanredne situacije koja ugrožava život nacije", po službenom tekstu.

Francuska, Ukrajina i Turska iskoristile su to pravo u zadnje dvije godine, navodi Vijeće Europe.

"Naš pravosudni sustav iskorištavan je za masovne lažne tužbe protiv naših vojnika", objasnio je britanski ministar obrane Michael Fallon.

Britanska vlada napominje da će Ženevske konvencije i dalje vrijediti za britanske vojnike.