SUMNJA SE DA SU PODMETNUTI

Lokalizirani požari pored Splita i na Mljetu

23.08.2010 u 13:24

Bionic
Reading

Novi požar buknuo je nešto prije podneva na planini Kozjak pored Splita. Kako doznajemo od glasnogovornice Vatrogasno-operativnog središta Divulje Ivane Volović, vatra je primijećena u blizini repetitora na Kozjaku, a na teren su odmah poslana dva air tractora i dva kanadera

Nakon jučerašnjeg požara, koji je na području od Klisa do Kaštela poharao oko 250 hektara borove šume, a koji je, prema neslužbenim informacijama, buknuo istovremeno na tri mjesta, zbog čega se sumnja da je podmetnut, nova vatrena stihija ponovno je na noge podignula vatrogasne postrojbe s ovog područja.

Požar na Kozjaku u blizini repetitora kod SV. Jure lokaliziran je u 17.45 sati. Izgorjelo je 60 ha trave te mješovitog viskokog i niskog raslinja. Tijekom dana u gašenju požara iz zraka izmjenjivala su se 4 Canadaita i 2 Air Tractora, a na požarištu je trenutno 40 vatrogasca sa 15 vozila iz DVD-a Klis, Dugopolje Solin, JVP Split te sezonski vatrogasci.

Požar na otoku Mljetu u blizini mjesta Babino polje je lokaliziran.
Izgorjelo je 8 ha borove šume. U gašenju je sudjelovalo 26 vatrogasaca sa 8 vozila iz JVP Mljet i Sezonske intreventne vatrogasne postojbe Mljet. Na čuvanju požara tijekom noći, osim lokalnih vatrogasnih snaga ostati će i 12 pripadnika oružanih snaga PP NOS KHov. Kako pak doznaje Nova TV, u gašenju se lakše ozlijeđena i dva vatrogasca - jedan je dehidrirao, dok je drugi stradao u čišćenju terena.

Zajedničko je za oba požara da i vatrogasci, ali i policija sumnjaju da su podmetnuti. Sličnog je mišljenja i šef Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader. 'Ja mislim da nije požar koji je nastao sam od sebe u sumnjam u podmetanje', rekao je Sanader o splitskom požaru za Novu TV.