brza reakcija

Lokaliziran požar kod Biograda

13.09.2019 u 18:19

Bionic
Reading

Vatrogasci su uz pomoć zračnih snaga lokalizirali požar koji je nešto prije podneva buknuo kod Biograda na Moru, zahvativši prema prvim informacijama površinu od oko 25 hektara niskog raslinja i makije.

U gašenju požara koji je buknuo oko 11,45 sati, sudjelovao je po jedan Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Na teren je također izašla Javna vatrogasna postrojba Biograd s tri vozila i četvoro ljudi te DVD Pakoštane s četiri vozila i osam ljudi, doznaje se u Zadarskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

Prema prvim, neslužbenim informacijama u požaru, koji je lokaliziran u 13,50 sati, zahvaćena je površina od oko 25 hektara niskog raslinja i makije. Kuće i ljudi, osim jedne štale nisu bili ugroženi.

U međuvremenu je izbio požar i kod Svetog Filipa i Jakova koji gase pripadnici DVD-a iz tog mjesta.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 12. rujna 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 46 požara (27 u Šibensko-kninskoj, sedam u Zadarskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

  • +6
Kanaderi i Air Traktori Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Uz gašenje požara, provedeno je i 50 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 390 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 8800 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara, tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 33 puta, navodi Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.