REAKCIJE IZ VUKOVARA

Logoraši i HDZ nisu protiv Tadićeva dolaska

19.07.2010 u 13:24

Bionic
Reading

Iako je vukovarski HSP upozorio na to da će Borisa Tadića dočekati prosvjedima, a na Facebooku je pokrenuta grupa koja poziva na prosvjedni skup, vukovarski se političari dan nakon najave posjeta srpskog predsjednika 'gradu heroju' oglašavaju uglavnom pomirljivim izjavama

Pravaši su još prije nekoliko mjeseci izrazili protivljenje Tadićevu dolasku u hrvatski grad-heroj, a sad poručuju da su svoj stav dodatno zaoštrili najavljujući velike prosvjede.

'Još se ne zna točan datum Tadićeva dolaska, ali čim ga doznamo, ekspresno ćemo reagirati. Svim legitimnim sredstvima pokušat ćemo spriječiti i njegov dolazak na Ovčaru, a ako nas bude dovoljno, blokirat ćemo i cijeli grad da mu ne bude ugodno', najavio je Petar Macut, dopredsjednik vukovarskog HSP-a.

Iz HSP-a poručuju da je logičnije bilo izabrati Zagreb, a ne Vukovar, za Tadićev službeni posjet Hrvatskoj. Smatraju i da predsjednik Tadić ne bi trebao dolaziti u Vukovar sve dok se ne završi sudski proces za genocid, po njihovu mišljenju – osuđujućom presudom protiv Srbije.

'Zašto bi se Tadić dolazio poklanjati žrtvama Vukovara kad uopće ne vjeruje da su to žrtve koje je izazvao srpski narod i agresija Srbije na Hrvatsku. On tvrdi da Srbija nije izvršila agresiju, nego da je to građanski rat, pa pitam zašto bi se došao poklanjati žrtvama građanskog rata u Hrvatskoj', upozorio je Macut

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo

S druge strane, gradonačelnik Željko Sabo smatra da je najavljeni susret predsjednika Josipovića i Tadića u Vukovaru 'u duhu dobrosusjedskih odnosa' te je podsjetio na to da je prije nekoliko mjeseci osobno pozvao dvojica predsjednika da dođu u grad na Dunavu.

'Ne trebamo čekati još 19 godina da bismo postali dobri susjedi i zato apsolutno podržavam dolazak predsjednika Tadića u Vukovar', poručio je Sabo

Slično misli i saborski zastupnik Petar Mlinarić, još uvijek čelni čovjek vukovarskog HDZ-a, uz napomenu da je nužno doznati punu istinu o ratu i stradanju Vukovaraca.

'Ako je za dobrobit obitelji nestalih i da se što prije otkrije istina, nemam ništa protiv Tadićeva dolaska. Očekujem i obavezno poklonjenje žrtvama i punu pomoć u traženju istine o nestalima', rekao je Mlinarić.

Danijel Rehak

I iz dijela braniteljskih udruga stižu pomirljivi tonovi, upravo u smislu rasvjetljavanja istine o ratu, potrazi za nestalima i kažnjavanju onih koji su činili zlodjela. Bivši logoraši slažu se da se Tadić dođe pokloniti žrtvama Vukovara, ali ga i podsjećaju da bi bilo dobro da pomogne u potrazi za onima koji su te žrtve prouzročili.

'Možemo nekom braniti da dolazi ili govoriti da nije dobrodošao, svjesni da imamo našu tragediju koju ne zaboravljamo, ali je Tadićevo pravo da dođe i pokloni se žrtvama Vukovara. Nećemo mu osporavati dolazak na Ovčaru, ali želimo punu istinu o onome što se dogodilo ovdje', poručio je predsjedniku Tadiću Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.