lokalni izbori

Lista za Rijeku predstavila 'dvojezičnu ploču dobrodošlice' u Rijeku

07.05.2021 u 13:50

Bionic
Reading

Kandidati Liste za Rijeku na predstojećim lokalnim izborima u petak su u središtu Rijeke predstavila dvojezičnu ploču s natpisom 'dobrodošlice u Rijeku' na hrvatskom i talijanskom jeziku, kakve, rekli su, namjeravaju postaviti na ulazu u grad

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić izjavio je kako jamči da uz podršku građana na izborima, ova politička stranka može postaviti ploče na ulazu u Rijeku u roku od sljedećih šest mjeseci.

Ustvrdio je da Lista za Rijeku na ove izbore izlazi kao 'jedina riječka stranka, prepoznata kao čuvar riječkog identiteta.

Švorinić je rekao i da je Lista za Rijeku u prethodnom razdoblju potaknula mnogo tema "vezanih uz riječki identitet, poput imenovanja Trga Riccarda Zanelle, postavljanja višejezičnih ploča s nazivima ulica i trgova u središtu grada ili vraćanja u službenu uporabu povijene riječke zastave".

Lista za Rijeku za primjenu pune dvojezičnosti

Kandidatkinja za riječku gradonačelnicu Liste za Rijeku Ana Blečić Jelenović rekla je kako je važan dio njenog programa 'zaštita nacionalnih i jezičnih manjina te pune primjene dvojezičnosti u Rijeci'. Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnice Laura Marchig založila se za zaštitu 'fijumanskog govora', dijalekta talijanskog jezika koji se koristi u Rijeci, kao kulturnog dobra pri UNESCO-u. Najavila je otvaranje tečajeva za učenje i usavršavanje fijumanskog dijalekta.