POTVRĐENI NOVI MINISTRI

Linić odbio dati podršku Vargi i Mornaru

18.06.2014 u 12:24

Bionic
Reading

Saborski zastupnici većinom glasova dali su povjerenje novim ministrima zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta Siniši Vargi i Vedranu Mornaru. Protiv imenovanja bili su HDZ-ovci, ali i dojučerašnji SDP-ovac Slavko Linić

Nakon što su u ponedjeljak obavili saslušanje na saborskim odborima novi ministri danas su došli zatražiti i povjerenje saborskog plenuma. Rezultat glasanja bio je očekivan, no jedna ruka protiv u zraku ipak je pomalo iznenadila.

Sinišu Vargu kao novog ministra zdravlja odlučilo je podržati 82 zastupnika, 11 ih je bilo suzdržanih, a 24 protiv. Što se pak tiče imenovanja Vedrana Mornara na mjesto ministra znanosti, obrazovanja i sporta, za takvu odluku glasalo je 84 zastupnika, 11 je bilo suzdržanih, a 24 ih je bilo protiv.

Iako je bilo očekivano da će protiv imenovanja biti HDZ, ruka dignuta protiv u sredini dvorane u kojoj sjede vladajući zastupnici ipak je bola oči. Bila je to ruka Slavka Linića, zastupnika koji se nije složio s imenovanjem novih ministara.Pojašnjavajući novinarima zašto je glasao protiv, Linić je rekao kako smatra da je neodgovorno od predsjednika Vlade Zorana Milanovića to da je razriješio bivše ministre s obrazloženjem da su se umorili.

Novi ministri koje smo izabrali vrlo jasno su u osnovi svog programa naglasili napuštanje bilo kakvih aktivnosti prethodnika, čak bih rekao i sa značajnim promjenama kadrova u tim ministarstvima. To samo pokazuje da je to potpun zaokret u radu Vlade. Ako je to kontinuitet Vlade, ako je to ozbiljnost svega godinu i nekoliko mjeseci do kraja mandata, onda je to znak da se u tim vrlo važnim dijelovima Vlade neće postići ništa bitno. A o onom vrlo važnom nisam čuo nijednu riječ ni od jednog ni od drugog ministra što će to bitno promijeniti i što će im biti okosnica rada. Za takve ljude i takav prijedlog predsjednika Vlade nisam mogao glasati', kazao je Linić.

Novinari su upitali Linića znači li njegov današnji potez da će on od sada biti oporba.

'Osoba sam koja će za svaki kvalitetan zakon i reformu biti na strani predlagača i na strani Vlade, ali isto tako mislim da je napuštanje programa zbog kojeg smo se okupili prije dvije godine nešto što ću itekako kritizirati i neću se slagati s time. Prema tome, s obzirom da ne očekujem velike pozitivne aktivnosti i djelovanje Milanovića, sigurno je to da ću više biti oporba', poručuje Linić.

Milanović je, smatra Linić, definitivno napustio Plan 21.

'Taj plan je značio mnoge reforme i promjene. Kao što vidite, približava se kraj treće godine mandata koalicijske vlade, a vrlo je malo reformi te u biti odustajanje od najavljenih reformi. U zdravstvu nakon godinu i nešto dana ozbiljnog rada kreću najave da idemo u reorganizaciju bolničkog sustava, a dolazi novi čovjek koji veli - ništa od toga, napuštamo to. Očito ova Vlada neće realizirati Plan 21', rekao je Linić.

Upitan smatra li da bi Rajko Ostojić i Željko Jovanović bolje radili posao do kraja mandata od dva nova ministra, Linić je rekao: 'Kad promatramo Ostojića, on je morao realizirati program promjena zdravstvenog sustava koji je predložio. Do jučer ga se napadalo jer iz proračuna nisu izašla sredstva za zdravstveni doprinos za HZZO. Vidjet ćemo kad će to sada izaći i kakvo će mišljenje imati novi ministar. Očekivao sam da će reći - evo, sutra će to biti realizirano. Nisam to čuo.'