ZATEZANJE ODNOSA S MOL-om

Linić: Dosta je zapuštanja Ine kao hrvatske tvrtke

02.06.2012 u 19:50

Bionic
Reading

Predstavnici države u Nadzornom odboru Ine uputili su Vladi pismo u kojem, kako doznajemo, upozoravaju da je, s obzirom na stanje u toj kompaniji, došlo vrijeme da se zahtjeva smjena predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta

Linić: Milanović će odlučiti

'Premijer Milanović treba ocijeniti hoće li ministri biti u Nadzornom odboru ili ne, ali evidentno je da trebaju ozbiljni razgovori s MOL-om oko upravljanja Inom. Dosta je zapuštanja Ine kao hrvatske tvrtke koja može biti itekako značajan regionalni igrač', kazao je ministar financija Slavko Linić komentirajući stanje u naftnoj kompaniji Ini.

Pored toga, četvero 'hrvatskih' članova, od ukupno devet, Vladu upozorava i da mora započeti s pregovorima oko izmjene dioničarskog ugovora, jer država, iako ima samo 2,4 posto manje dionica od MOL-a, koji još nije dosegnuo 50-postotni udio u Ini, nema nikakvih upravljačkih prava niti može utjecati na ono što se u Ini događa, piše Novi list.

Da je čelnim ljudima Vlade popodne poslano pismo, potvrdio je Novom listu predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern, ali o detaljima nije želio govoriti jer, kako je objasnio, riječ je o komunikaciji s vlasnikom kojeg predstavljaju u Ini i ne misli s njime razgovarati preko medija. Osim Šterna, u Vladi državu predstavljaju Gordana Sekulić i Damir Vanđelić, a 'hrvatsku' stranu još drži i predstavnica radnika Maja Rilović. O pismu u Vladi nisu uspjeli dobiti nikakav komentar.

Povod za pismo navodno je bila sjednica Nadzornog odbora održana krajem svibnja na kojoj su predstavnici MOL-a inzistirali da se raspravlja o izjavama svjedoka članova Uprave i NO-a Ine na suđenju Ivi Sanaderu, na kojem ga se sumnjiči da je primio mito od MOL-a. Članovi NO-a koji predstavljaju državu napustili su tu sjednicu jer su raspravu o svjedocima shvatili kao pritisak na buduće svjedoke, ali i uplitanje u sudski proces.

Vladi se sugerira da bi bilo dobro konačno započeti pregovore oko izmjene dioničarskog ugovora, jer je pokušaj prošle vlade završio bez rezultata, a navode i razloge zbog kojih bi Vlada kao vlasnik Ine trebala biti zabrinuta za stanje u toj kompaniji. 197040,159053,196999,192205