PODRŠKA IZ RIJEKE

'Linić čini sve da nas zaduži po što nižoj stopi'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.04.2012 18:36
  • Objavljeno 21.04.2012 u 16:41
slavko linić

slavko linić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je danas kako smatra da je Vlada u prvih sto dana napravila važne pomake te prvi puta u dvadeset godina smanjila državni proračun, zadržala kreditni rejting zemlje, dala poticaje gospodarstvu i počela uvoditi red

Opačić, koja je i potpredsjednica SDP-a, to je izjavila na početku druge Izvještajno-tematske konvencije Gradske organizacije SDP-a Rijeke. Na konvenciji će biti izabrani predstavnici gradske organizacije za 12. Izbornu konvenciju SDP-a, a glavna je tema 'Prvih 100 dana Vlade'

Linić iz SAD-a: Nećemo štiti one koji nisu siromašni

Unatoč lošim prognozama Hrvatska će ostvariti gospodarski rast, izjavio je ministar financija Slavko Linić koji u Washingtonu sudjeluje na proljetnoj skupštini Svjetske banke i MMF-a. Vjerujem u rast od 0,8 posto, vjerujem da smo sposobni pokrenuti uspavane tvrtke u državnom vlasništu, kazao je Linić te dodao kako će Hrvatska, ako treba, biti i veći policajac od MMF-a. Najavio je kako neće biti smanjivanja mirovina, ali da država neće više štititi one koji nisu siromašni. (HRT)

'Mislim da smo napravili neke vrlo važne pomake. Prvo, prvi put u 20 godina smanjili smo državni proračun, što je bilo nužno. Drugo, uspjeli smo zadržati kreditni rejting zemlje, što znači da smo dobili šansu da doista napravimo posao u ovoj godini', kazala je Opačić novinarima.

'Dobili smo povjerenje kreditnih institucija, što znači da smo krenuli pravim putem, počeli smo polako uvoditi reda i dali smo neke poticaje gospodarstvu', navela je dodavši da se rezultat ne može vidjeti preko noći, ali da će ga svakako biti.

Istaknula je da gospodarstvo teško dobiva kredite kroz bankarski sustav, ali je dodatni novac osiguran kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR) i Ministarstvo obrta i malog poduzetništva, što je, kako je kazala, jedan od značajnih poticaja gospodarstvu.

Komentirajući novo zaduživanje države, Opačić je rekla da su dugovi naslijeđeni iz prethodnih godina te da 'ministar financija Slavko Linić radi sve što može da nas zaduži po što nižoj kamatnoj stopi'. Tu nemamo puno izbora jer kredite koje su uzimale prijašnje vlade moramo vratiti, a 'ono što mi nastojimo, to je da se više ne zadužujemo za potrošnju', naglasila je Opačić.

Predsjednik riječke Gradske organizacije SDP-a i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio da su u SDP-u bili svjesni da će situacija nakon preuzimanja odgovornosti za Hrvatsku biti teška. Nasljeđe problema je ogromno i nemoguće je očekivati da će se čarobnim štapićem u 100 dana moći riješiti sve, rekao je dodavši kako je teško da će se problemi riješiti i u godini.

Obersnel je naglasio da članovi SDP-a, što se Rijeke tiče, daju veliku potporu Vladi, 'unatoč nekim nepopularnim mjerama koje je trebalo donijeti'. Dodao je kako je to pitanje odgovornosti koja se se očituje u tome da se moraju donijeti i teške odluke, ako one dugoročno jamče stabilnost i oporavak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi