'zakon mijenjao nakon rasprave'

Liječnici teško optužuju Kujundžića i kreću na Markov trg: Bijeli štrajk napunit će čekaonice

21.06.2018 u 13:49

Bionic
Reading

Liječnici primarne zdravstvene skrbi iznimno su nezadovoljni prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti te apeliraju na premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića da ga ne usvajaju u ovakvom obliku. Svoje nezadovoljstvo će iskazati i na Markovu trgu 27. lipnja, za kada je najavljen prosvjed, a najavljuju i bijeli štrajk, što znači da će sporije pregledavati pacijente. Šokirani su, ističu, izmjenama koje je u nacrt zakona unio ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon završene javne rasprave

Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), kaže da se u posljednjih 20 dana donijela druga odluka od onoga što se cijelo vrijeme u javnoj raspravi dogovaralo. Zapravo su poništena dva najvažnija članka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja su tražili - da se ukine članak prema kojem postoji određeni postotak liječnika koji moraju raditi u domovima zdravlja i da ordinacije primarne zdravstvene skrbi, a tu osim liječnika obiteljske medicine spadaju stomatolozi, pedijatri i ginekolozi, mogu preuzeti drugi liječnici.

'Ovako oprema propada, pacijenti se moraju šetati od nemila do nedraga, a medicinske sestre ostaju bez posla, dakle gubimo radna mjesta i kontinuitet zdravstvene zaštite', kazala je Krolo. Naglasila je da ne traže prodaju ordinacija, to podvaljuju protivnici koji vuku sve natrag u domove zdravlja, gdje mladi više ne žele raditi. U domovima zdravlja liječnici sada rade za neto plaću nešto veću od 7000 kuna i u diskriminirajućem su položaju u odnosu na privatnike u ugovornom odnosu s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Udruge traže da se poštuju jamstva koja su dobili tijekom javne rasprave - da će liječnici moći sami birati žele li raditi kao privatnici ili zaposlenici domova zdravlja te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prijenosa prava na ordinaciju.

'Zato imamo ovoliko iseljavanja, a imat ćemo i više ako ništa ne promijenimo, posebno ako prođe ovakav zakon. Postajemo zemlja za odmor, a ne za rad', naglasila je Krolo, uvjerena da je ministar Kujundžić, koji se do sada zalagao za spomenute promjene, popustio pod pritiskom premijera Plenkovića jer se ovako želi dodvoriti županima koji žele zadržati pod svojom kontrolom to tko će moći ići u privatnike.

  • +15
Stanje u hrvatskom zdravstvu je loše. Nedavno su na Markovu trgu prosvjedovali i članovi Hrvatskog sindikata hitne medicine Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Krolo kaže da će se zbog toga na Markovu trgu organizirati prosvjed 27. lipnja, kada će se taj prijedlog zakona naći pred Vladom, već je dogovorena i prosvjedna šetnja u Rijeci 30. lipnja u subotu, a planiraju se akcije i u drugim većim gradovima.

Ako im se ne ispune zahtjevi, Krolo poručuje da će dio liječnika stupiti u takozvani bijeli štrajk. 'Tako su neki već počeli raditi, naručujemo pacijente i strogo radimo po pravilima struke, što znači da nam najmanje treba 15 do 20 minuta da obradimo jednog pacijenta, a ne od tri do pet minuta, koliki nam je sada većini prosjek, i onda vam tako u jedno radno vrijeme izlazi 40 pacijenata. Sada imamo od 80 do 120 pacijenata u prosjeku dnevno', navela je predsjednica KoHOM-a, dodavši da se hitni slučajevi naravno uvijek primaju preko reda, da ne bismo mislili da će netko biti zdravstveno ugrožen. Objašnjava da je ovakav način rada i zaštita pacijenata od liječničke pogreške jer su pretrpani poslom.

MINISTAR KUJUNDŽIĆ

'Razgovori o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti su jedno, a završna verzija tog zakona drugo'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak, komentirajući najavu Udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite, da će se zbog nezadovoljstva tekstom Prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti povući iz pregovaračke skupine i kako su jedno razgovori o zakonu, a drugo završna verzija zakona.

'Završna verzija zakona napravljena je krajnje korektno prema svim dionicima, prvenstveno pacijentima i liječnicima, i mislim da su pojedinci ti koji daju takve prigovore', rekao je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade. (Hina)

'Neki liječnici su već počeli raditi na ovaj način i to je nešto što ćemo promovirati. Kada to svi liječnici preuzmu, a jedino još u obiteljskoj medicini se dolazi isti dan na red, na kraju ćemo dobiti i liste čekanja u primarnoj', kazala je. Nekakva vrsta direktnog štrajka, to da neće raditi cijeli dan, nije moguća, napominje, ali mogu smanjiti obim posla. Pacijenti će, objasnila je, dobiti sve što treba, samo ne isti dan, kao što su navikli.

'Borimo se za popravljanje zdravstva u Hrvatskoj i zadržavanje mladih koji će ostati ovdje i raditi. Ako ništa ne učinimo, mladi ljudi će otići i neće nas imati tko liječiti. Nadam se da će mladi dominirati na Markovu trgu u srijedu', poručila je Krolo.

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic