PRIOPĆENJE KOHOM-A

Liječnici protiv Kujundžićeva prijedloga zakona: Loš za pacijente i sustav

14.06.2018 u 09:58

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) ističe da je prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti - a kojeg je Ministarstvo zdravstva pustilo u javnu raspravu – nedorečen, neprimjeren te da će se loše odraziti i na pacijente i na ukupni zdravstveni sustav

Smatraju da iako su bile nužno potrebne i očekivane, reforme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - nisu se dogodile.

'Izmjene koje Ministarstvo zdravstva predlaže tek su kozmetičke naravi što će još više smanjiti brojnost liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Oštro se protivimo ponovnom implementiranju odredbe u novom prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom se domovi zdravlja obvezuju osigurati da u svakoj djelatnosti primarne zdravstvene zaštite imaju do 25 posto ordinacija.

Tijekom izrade nacrta Zakona članovi Radne skupine iz redova strukovnih udruga u potpunosti su podržali stav da je odredba o bilo kojem najmanjem broju domskih ordinacija u svakoj djelatnosti primarne zdravstvene zaštite krajnje diskriminirajuća te da je nužno svima pružiti istu mogućnost u smislu prava na slobodan izbor modela rada u javnozdravstvenoj mreži primarne zdravstvene zaštite', navode u KoHOM-u.

Nadalje navode da ovakav prijedlog zakona diskriminira „domske liječnike“ i onemogućuje im da nastave rad u privatnoj praksi u svojim ordinacijama iako im je ta mogućnost predviđena čl. 275. novog prijedloga Zakona.

'Upozoravamo ministra da će i on snositi odgovornost za budući kronični nedostatak liječnika u primarnoj zaštiti, a s čime je vrlo dobro upoznat. Već sada u Hrvatskoj postoje timovi obiteljske medicine, koji imaju ugovor s HZZO-om, no nemaju nositelja – liječnika. Tako u Slavonskom Brodu u 8 timova nedostaje liječnik, u Vinkovcima 5, u Vukovaru 1, u Osijeku 2, u Đakovu 1, u Domu zdravlja Zagreb Istok 14, u Domu zdravlja Zagreb Centar 14, u Domu zdravlja Zagreb Zapad 17, a u Splitu 8. Ove brojke već sada zvone na uzbunu!', ističu u KoHOM-u.

Također upozoravaju avnost da zakonski prijedlog nije odgovorio na važna pitanja koja se itekako tiču i pacijenata.

'Što će biti sa ordinacijama sadašnjih koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nakon umirovljenja doktora? Tko će nastaviti liječiti pacijente? Gdje će se zaposliti medicinske sestre? Što će biti s opremom u koju se godinama ulagalo? Svi ovi problemi bili bi riješeni da je u zakonskom prijedlogu omogućen prijenos ordinacija, a za što se KoHOM zalagao.

Stoga još jednom apeliramo na ministra da prije nego što zakonski prijedlog dođe u Vladu, u njega uvede izmjene nužne za opstojnost zdravstvenog sustava, ili neka prizna da nije u stanju dosljedno provoditi svoje vlastite odluke donesene nakon mjeseci savjetovanja sa strukom', zaključuju u KoHOM-u.