ISPOD 1000 EURA PO KVADRATU

Liječnici, profesori, sportaši: Otkrivamo tko je sve dobio splitske stanove po povlaštenoj cijeni

22.05.2023 u 15:18

Bionic
Reading

Najmanje 22 stana u vlasništvu Grada Splita, svojevremeno dodijeljena na korištenje 'osobama od posebnog interesa za grad', prodana su istim tim osobama uz prosječnu cijenu manju od tisuću eura po kvadratu - pokazali su podaci do kojih je tportal došao u splitskoj gradskoj upravi. Među kupcima se uglavnom nalaze liječnici, sveučilišni profesori i zaposlenici kazališta, ali ima i sportaša

Praksa dodjele tzv. kadrovskih stanova bila je raširena devedesetih i početkom dvijetisućitih godina, a premda je u svim slučajevima formalno postojala komisija koja je odlučivala o imenima zaslužnih građana, proces se u stvarnosti svodio na diskrecijske odluke tadašnjih gradonačelnika. Njima je bivala određena i minimalna najamnina te se uglavnom kretala od stotinjak do najviše petstotinjak kuna.

No ambicije su uglavnom bile veće, pa su nakon kraćeg vremena korisnici podnosili zahtjeve za otkup stanova. Potom bi se raspisao - opet formalni - natječaj na kojemu su oni imali pravo prvokupa uz uvjet da pristanu na najvišu ponuđenu cijenu. Nitko osim njih nikada se nije ni prijavio, stoga su vrijedne gradske nekretnine redovito odlazile plaćanjem početnog iznosa, u skladu s poprilično blagonaklonim nalazima procjenitelja i vještaka.

Tportal je prošlog tjedna pisao o dva konkretna i dosta skandalozna slučaja: sveučilišna profesorica Elza Jurun - odnosno njezin sin - otkupila je svoj stan sedam godina nakon što joj je najam otkazan jer je u međuvremenu kupila drugi, peterosobni, također po povlaštenim uvjetima. Sve se događalo u zadnjem mjesecu mandata bivšeg gradonačelnika Željka Keruma. Početna cijena dodatno joj je smanjena za 20 posto jer je stan procijenjen kao 'neuseljiv', premda je protiv toga oštro prosvjedovala tadašnja gradska pravnica Vera Čelar.

Početna cijena smanjena je i sutkinji Županijskog suda Amari Trgo: ona je stan od tridesetak kvadrata otkupila za simboličnih 280 tisuća kuna premda je u međuvremenu dokazano da ga je i iznajmljivala podstanarima. Dokumentacija oba slučaja proslijeđena je Državnom odvjetništvu i USKOK-u.

Na popisu otkupljenih kadrovskih stanova, koji posjeduje tportal, nalazi se i nekoliko u međuvremenu preminulih osoba, a tu je i nekoliko imena i prezimena za koje se ni uz ozbiljne pretrage interneta ne može zaključiti po čemu spadaju u kategoriju zaslužnih građana.

  • +5
Dragan Primorac Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

No na njemu se nalaze liječnik Željko Matutinović, profesori Duško Lozina, Roko Markovina i Petar Filipić - ali i Dragan Primorac, odnosno njegova supruga koja je formalno otkupila stan - zatim glumci Čedo Martinić koji je u međuvremenu preminuo i Snježana Sinovčić Šiškov, potom Nenni Delmestre.

Na popisu su i bivši i sadašnji liječnici Milan Ivanišević, Roko Martinić, Dobrila Karlica i drugi. Blanka Vlašić svoj je stan otkupila nakon što je iz gradskih prešao u ruke države, a jednaku sudbinu doživio je i onaj koji je bio dodijeljen sportašici Ani Zaninović.

  • +3
Ana Zaninović Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Proslavljeni alpinist Stipe Božić otkupio je stan koji mu je bio dodijeljen na korištenje kao hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata, stoga je njegova cijena bila vrlo simbolična - manje od devet tisuća eura za 72 četvorna metra.

Splitska gradska uprava proteklih mjeseci provela je reviziju i utvrdila da je trenutno na korištenju još dvadeset kadrovskih stanova. Za njih četiri utvrđeno je da se korisnici nisu pridržavali uvjeta - bilo da su u međuvremenu stekli drugu nekretninu, bilo da su se odselili iz grada, bilo da nisu plaćali najamninu - pa su njihovi ugovori raskinuti. Preostalih šesnaest korisnika trenutno je u legalnom statusu, a izmijenjen je i pravilnik po kojemu im se ubuduće dozvoljava korištenje stana i nakon što odu u mirovinu.

No donesena je i odluka da se ukine mogućnost dodjele gradskih stanova zaslužnima.

Split inače muku muči sa svojim stambenim fondom, pogotovo jer je velik broj nekretnina već desetljećima u postupku povrata bivšim vlasnicima, a oduzete su im nakon Drugog svjetskog rata. No ako se proces povrata završi negativno po njih, na nekretnine se silom zakona kao vlasnik upisuje država, a ne Grad.

Istovremeno postoji lista prvenstva, izrađena prije nekoliko godina, a na kojoj se nalaze 72 socijalno ugrožene obitelji koje još uvijek čekaju stambeno zbrinjavanje.