TROJE UMRLIH

Liječnici presadili organe zaraženog donatora

07.05.2013 u 15:14

Bionic
Reading

Tri žene u Australiji umrle su u vremenu od mjesec dana nakon što su im transplantirani organi istog donatora, Jove Vranješevića porijeklom iz Srbije, prenosi srpski mediji. Vranješević je preminuo od rijetkog virusa koji prenose miševi, a njegovi organi su ipak presađeni nesretnim ženama. Karen Wilkinson (44), Carmelina Sirianni (63) i Gurpal Sandhu (64) dobile su organe od pedesetsedmogodišnjeg Vranješevića i umrle su jedna za drugom u roku od jednog mjeseca, u razmacima od šest dana, piše Blic

Dvanaest dana poslije povratka iz Srbije 2006, gdje je posjetio rodbinu, Vranješević je u Melbourneu doživio moždani udar i preminuo. Istraga je kasnije pokazala da je tijekom boravka u Srbiji obolio od limfocitarnog horiomeningitisa (LCMV), infektivnog virusa koji prenosi kućni miš, ali da nije umro od te bolesti.  Istraga je također pokazala da nitko nije pitao obitelj Vranješević o njegovim zdravstvenim problemima prije nego što su donirali njegove organe.

Istražna sutkinja Audrey Jamieson ustanovila je, međutim, da su se kod tri žene javile komplikacije nekoliko dana nakon transplantacije 2007. godine i da su sve tri umrle od tog virusa. Veza između četiri smrtna slučaja otkrivena je poslije obdukcije Carmeline Sirianni, u čijem organizmu ranije nije pronađen ovaj virus. Jamieson je izjavila da se tragedija nije mogla predvidjeti i da su u slučaju transplantacije poduzete adekvatne mjere. Ipak, zatražila je uspostavljanje bolje komunikacije između medicinskog osoblja, bolnica i članova obitelji pacijenata.

'Virus sličan LMCV-u otkriven je nekoliko mjeseci nakon smrti tri pacijentice, primateljice organa', rekla je ona. 'Prihvaćam činjenicu da je do tog otkrića to bila vrsta virusa nepoznata kod ljudi, pa samim tim nije mogao biti identificiran u vrijeme transplantacije. Virus sličan LCMV-u je nova varijanta arena virusa - koji još nije zabilježen u Victoriji', rekla je ona i dodala da ne želi odvraćati ljude od donacije organa jer je postotak donatora u Australiji nizak.

Partner pacijentice Karen Wilkinson, Re Moran, izjavio je da je ona prihvatila preporuke i da je bila svjesna da je ishod transplantacije 'neizvjestan'. 'Mislim da su rizici prilično mali da se ovo ikada ponovno dogodi i da je program transplantacije vrlo koristan', rekao je on. 'I dalje sam zahvalan obitelji donatora što je donijela tako tešku odluku u trenutku kada im je otac i muž preminuo', dodao je on.