PAKLENE VRUĆINE

Liječnici: Građani ne slušaju savjete bez obzira na dob!

18.06.2013 u 19:54

Bionic
Reading

Nakon nekoliko hladnih tjedana sredinu lipnja očito će obilježiti visoke temperature i tipično ljetno vrijeme. Kako se najbolje pripremiti za neizbježno izlaganje vrućinama i sunčevim zrakama objasnile su u 'Temi dana' liječnice Slobodanka Keleuva i Ivana Nola

'Građani ne slušaju savjete bez obzira na dob. Danas je zagrebačka hitna pomoć do 14 sati imala 55 intervencija, od čega je jedna trećina bila zbog vrućina', kazala je Keleuva, ravnateljica zagrebačke hitne pomoći u HTV-ovoj emisiji 'Tema dana'.

Keleuva je rekla da su određene kategorije ljudi više osjetljive, a tu spadaju mala djeca, osobe treće životne dobi i kronični bolesnici. Međutim, naglasila je Keleuva, visoke temperature utječu i na zdrave ljude.

'Treba piti dvije, dvije i pol litre tekućine, ne izlaziti između 11 i 17 sati, zaštititi se šeširom, zaštititi oči, kožu UV zaštitnim faktorom. Također treba uvesti laganu prehranu punu vitamina i minerala. Ne piti alkoholna ni gazirana pića niti jesti zaslađena ili pečena, teška jela', upozorila je Keleuva i dodala da se ne smije nositi sintetička odjeća te da odjeća mora biti svjetlijih boja. Također, ne smije se direktno izlagati suncu.

Dermatologinja Nola upozorila je na razliku koja postoji među zaštitinim faktorima: 'Postoje dvije vrste - kemijski i mineralni zaštitini faktori. Kemijski se lako upijaju, dok mineralni ostavljaju bijeli trag i bolje štite.'