SVJETSKI PRESEDAN

Lezbijski parovi u Izraelu dobili status 'majke djeteta'

06.03.2012 u 13:21

Bionic
Reading

Izraelski sud u nedjelju je donio povijesnu odluku - lezbijskom paru priznato je majčinstvo nad sinom. Prije šest godina, lezbijski je par dobio dozvolu od Ministarstva zdravstva za umjetno potpomognutu oplodnju. Jedna je žena oplodila svoju jajnu stanicu spermom anonimnog darivatelja i ugradila je u maternicu svoje partnerice, prenosi vijesti izraelskih medija portal Crol.hr

Tijekom 2007. godine paru se rodio sin, ali Ministarstvo unutarnjih poslova priznalo je samo biološku majku kao zakonskog roditelja djeteta. Vladajući su odbili priznati prava ženi koja je donirala svoju jajnu stanicu i zahtijevali od nje da pokrene postupak za posvajanje.

Par je to odbio i, umjesto toga, žalio se sudu sa zahtjevom da se obje žene prepoznaju kao majke djeteta, prenosi portal izraelskog dnevnika Haaretz.

Država je tvrdila da neće biti moguće zakonsko priznavanje obiju žena kao majki i naglasila da je jedan od kriterija za dobivanje dozvole za oplodnju bio taj da se darivateljici jajne stanice neće priznati status majke.

Crol.hr prenosi izjavu sutkinje Alyssa Miller koja je kritizirala ovakvu odluku i uvjete države prema ženi-darivateljici jajne stanice. 'U slučaju koji se nalazi pred nama, žena-darivateljica i beba su u krvnom srodstvu. Beba je njezina krv i meso', zapisala je sutkinja u svojoj presudi koja je tako postala presedan u izraelskom zakonodavstvu.

'Stoga nema jasnog razloga zbog kojeg bi ona trebala posvajati vlastito dijete jer je to u kontradikciji sa zdravim razumom i logikom', dodala je u objašnjenju presude.

Odvjetnik lezbijskog para rekao je da je ovo iznimno postignuće: 'Ovo nije presedan samo na nacionalnoj, već i na svjetskoj razini.'