redoslijed popularnosti

Leinert Novosel: Škoro ide na objedinjavanje svih koji nisu uspjeli

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 17.05.2021 12:20
  • Objavljeno 17.05.2021 u 11:48
Smiljana Leinert Novosel

Smiljana Leinert Novosel

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

'U dva tjedna treba motivirati birače. Moja su predviđanja da će redoslijed popularnosti ostati onakav kakav je i u prvom krugu', smatra Smiljana Leinert Novosel, profesorica sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti

'U narednim ćemo danima vidjeti kakvi su omjeri onih koji su 'za' i 'protiv' platforme Možemo!', komentirala je za Studio 4 HRT-a Smiljana Leinert Novosel, profesorica sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, prvi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj.

Kaže kako se znalo da ljudi u Zagrebu žele promjene i nove i mlade ljude, ali su mnoge iznenadili visoki postoci.

'Oni koji su sebe već vidjeli na gradonačelničkim pozicijama počinju s raznim pričama i krenuli su u kampanju za pobjedu u drugom krugu. Možemo! su bili partneri SDP-u u civilnom društvu i iz toga su se 'elegantno' izvukli i dobili vlastitu popularnost. Nisu vodili negativnu kampanju, obrušavali su se na Bandića i sad su u poziciji pokazati što mogu', rekla je, dodajući da Miroslav Škoro ide na 'objedinjavanje svih koji nisu uspjeli'.

'To ne znači da će potpora biti prihvaćena, ali znači da se formira front - skupina stranaka i njihovih birača koji smatraju da se u drugom krugu trebaju preokrenuti brojke. To neće biti lako', dodaje Leinert Novosel.

Komentirajući poruku Miroslava Škore iz izborne noći, rekla je kako blok koji se pokušava formirati 'ima strah od onoga što dolazi'.

Govoreći o HDZ-ovu Ivanu Radiću iz Osijeka, rekla je da se radi o mladom i perspektivnom političaru.

'Mislim da Osječani biraju pravu osobu. Ima još kandidata koji su interesantni, ali kao da je došlo vrijeme novih generacija, svježih osoba u politici na području cijele Hrvatske. Mislim da je pozicija Radića komotna, uz župana Anušića', rekla je Leinert Novosel.

Potpuno drugačijom opisala je situaciju u Vukovaru, u kojem je Ivan Penava, bivši HDZ-ovac, postigao respektabilan uspjeh.

'Očito su građani honorirali konkretan rad na terenu', kazala je te nastavila sa Splitom u kojem, dodala je, još ništa nije riješeno.

'Strasti su velike. Vidjet ćemo kome će Kerumovi glasači dati potporu, a Kerum je dosad koalirao s HDZ-om. Puljak jako dobro stoji i izgleda da se građanski Split budi', smatra Leinert Novosel.

Osvrćući se na rezultate SDP-a, rekla je da su ovi izbori pokazali stranačkom vodstvu 'ono što već mnogi mjesecima komentiraju', da stanje u stranci organizacijski nije dobro te da postoje prevelika grupiranja i neprijateljstva.

'SDP se nalazi u krizi vezanoj za sadržaj, što je problem socijaldemokracije i u svijetu', dodala je.

Ocijenila je dobrim poruke Peđe Grbina i Joška Klisovića da će slušati građane. Dodala je kako je SDP sve karte stavio na Rijeku, a da župan Komadina prvi put nije pobijedio u prvom krugu.

Za Joška Klisovića u Zagrebu kazala je da je 'potrošen na potpuno nepotreban način', ali da se radi o kvalitetnoj osobi s razvijenom diplomatskom komunikacijom.

Na upit kakvu izlaznost možemo očekivati u drugom krugu, Smiljana Leinert Novosel je odgovorila: 'Sličnu.'

Dok će, po njenim riječima, dio birača biti razočaran i možda neće biti motiviran, istovremeno će neki koji u prvom krugu nisu izišli glasati u drugom.

'Upravo zato što se ide na finalne rezultate i u nekim sredinama to će biti presudno', rekla je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!